Zitting van 26 november 2021
OPENBARE ZITTING
3 Financiën - Begroting 2022 - goedkeuring
Beschrijving
Juridische gronden
- Artikelen 26 en 24 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
- Koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszone.
- Ministeriële omzendbrief FOD Binnenlandse Zaken van 27 juli 2021 betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2022 en de bijhorende begrotingswijzigingen.
- Besluit zoneraad van 29 oktober waarbij de Begroting 2022 meningvormend werd besproken.
Aanleiding
Op basis van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025, goedgekeurd op de zoneraad van 28 juni 2019 en de prioriteiten en projecten voor 2022, wordt begroting 2022 opgemaakt.
Argumentatie
Begrotingsvoorstel 2022 geeft maximaal invulling aan de wettelijk opgelegde taken. Vanuit de aanzet meerjarenbeleidsplan en de strategiekaart 2020-2025 worden een aantal prioriteiten in 2022 gekozen en vastgelegd. Deze worden dan in projecten of acties omgezet die budgettair begroot worden.
De personeelsbudgetten worden berekend op basis van de invulling van het operationeel en niet-operationeel personeelsplan in functie van de vooropgestelde datum van indiensttreding. De realisatiegraad die voor personeelskosten in 2022 gehanteerd wordt, bedraagt 96%.
De werkingsmiddelen van de zone zijn afkomstig uit de gemeentelijke dotaties, de federale dotaties en de retributies.
De afspraken gemaakt met de verschillende gemeentebesturen bij opmaak van het meerjarenbeleidsplan met betrekking tot het opsplitsen van de gemeentelijke dotaties in investeringstoelagen en werkingstoelagen wordt bestendigd en de begroting 2022 werd opnieuw in die zin opgemaakt. Op die manier volgt de investeringstoelage de effectieve investeringsuitgave en weegt niet op de autofinancieringsmarge van de gemeenten. Zij beslissen dan zelf hoe ze dit financieren of verwerken in hun investeringsbudget.
De verdeelsleutel voor de gemeenten wordt nog steeds berekend op basis van de actuele (= laatst gekende gegevens 1/1/2020) cijfers van zowel bevolkingsaantal als kadastraal inkomen waarbij het aantal inwoners voor 75% weegt en het totaal K.I. per gemeente voor 25% meegenomen wordt in de berekening.
Op de zitting van 29 oktober 2021 werden de details van het begrotingsvoorstel 2022 uitgebreid toegelicht, mede aan de hand van de opgemaakte motivatienota.
De bedenkingen en vragen die door de zoneraad geformuleerd werden, werden besproken door het zonecollege op 12 november 2021. Op vraag van het zonecollege werd de motivatie voor de bijkomende niet-operationele personeelsleden uitgebreid. Deze nota wordt zo snel mogelijk aan de zoneraad bezorgd.
Overzichtstabel Begroting 2022.
Bijlagen
- 20211126 FIN Bijlage 1 B2022 BUNDEL CIJFERS BEGROTING
- 20211126 FIN Bijlage 2 B2022 MOTIVATIENOTA
- 20211126 FIN Bijlage 3 argumentatie NOP - Argumentatie NOP na ZC 12_11
- 20211126 FIN Bijlage 4 argumentatie NOP - Q&A ZR 26_11 en ZC 12_11 m.b.t. begroting 2022
Beraadslaging
De zonecommandant geeft eerst kort toelichting over het verloop van de zitting, met name dat deze hybride verloopt en niet fysiek. Hoewel bij agendapunten zoals de begroting de voorkeur uitgaat naar een fysieke vergadering, is dit niet mogelijk wegens de huidige interne coronamaatregelen. Het management dient het voorbeeld te geven.
Vervolgens geeft de zonecommandant nadere toelichting bij het begrotingsvoorstel 2022 en vraagt de begroting 2022 goed te keuren.
De voorzitter licht toe dat het al dan niet goedkeuren van de begroting afhangt van de vragen die er nog zijn. De voorzitter geeft aan dat de antwoorden werden geformuleerd op de vragen van de burgemeesters over de begroting 2022.
Burgemeester Koen T'Sijen stelt dat de opmerkingen van voorbije weken of maanden [inzake niet-operationeel personeel] oprechte bekommernissen en insteken betreffen. Hij stelt dat het een evolutie is ten gevolge van keuzes die in het verleden werden gemaakt met betrekking tot de reorganisatie. Hij stelt dat er vroeger eigen kazernes waren met taken voor de gemeentebesturen zelf, maar dat je nu naar een organisatie gaat waarvoor professionele ondersteuning nodig is. De burgemeester ondersteunt dit verhaal, maar stelt dat dit ook op lange termijn moet worden bekeken. Hij geeft aan dat in het verleden discussie werd gevoerd hoeveel brandweerzones er moeten zijn. hij stelt voor te bekijken of hiermee met de provinciegouverneur in overleg moet worden gegaan. Daarbij geeft hij ook aan dat bepaalde zaken moeten worden bekijken of deze bijvoorbeeld niet beter bij de provincie dienen te worden gecoördineerd. Dit gaat om overhead, een verhaal dat niet stopt en waar de zone over een aantal jaren mee wordt geconfronteerd. Hiervoor dient in dialoog te worden gegaan hoe dit moet worden gemanaged. Het gaat over een debat van zone Rand en diens actuele operationaliteit, waarbij moet worden gezorgd dat mensen niet verdrinken in het werk en burgers de juiste dienstverlening krijgen.
Burgemeester Johan De Ryck stelt dat het belangrijk is in het begrotingsvoorstel 750.000 euro [lees: de federale dotatie] terug te vinden die terugvloeit naar de gemeentebesturen. De burgemeester verwijst naar de toelichting van de zonecommandant en maakt melding van een ivoren toren. Hij stelt dat bijvoorbeeld bij het materieelplan de burgemeesters het dienen uit te leggen en de burgemeesters hier weinig in worden betrokken. Hij stelt de vraag waarom de nieuwe versie niet aan de burgemeesters werd voorgelegd. Hij stelt antwoorden te moeten kunnen geven op vragen in zijn functie van burgemeester. De perceptie van de ivoren toren gebeurt minder door de burgemeesters meer te betrekken.
Tot slot geeft hij aan blij te zijn met de terugkeer van het budget van 750.000 euro.
Burgemeester Bart Seldeslachts bedankt de zonecommandant voor het vurig pleidooi en stelt dat het nodig is de organisatie [met niet-operationeel personeel] te versterken. Evenwel stelt hij de vraag ook vanuit de gemeente te krijgen en ook bij de politiezone. Soms zijn die vragen minder terecht, maar hij stelt wel dat dergelijke vraag moet kunnen worden betaald. Hij stelt dat het geld op die manier nergens anders kan worden uitgegeven. Publieke middelen kunnen slechts één maal worden uitgegeven en dat moet volgens een zo goed mogelijk evenwicht gebeuren. In de gemeente werd dit ook sterk bekeken. Hij stelt te begrijpen dat het nodig is, maar hij geeft aan dat hij niet inziet hoe een brand beter wordt geblust door aanwervingen [van niet-operationeel personeel te doen. Het zou beter zijn, maar het is volgens hem eerder nice to have dan noodzakelijk. Niettegenstaande stelt hij dat indien het moet, hij zich collegiaal gaat aansluiten, hoewel hij aangeeft in de gemeente strenger te zijn. De voorwaarde is evenwel dat 750.000 euro moet terugvloeien naar de gemeenten. Hij vraagt ook het meerjarenplan aan te passen begin 2022, zodat de discussie dan niet opnieuw dient te worden gevoerd. Hij geeft aan de begroting te kunnen goedkeuren onder voormelde voorwaarden.
Burgemeester Frank Gys wenst een aantal zaken aan elkaar te koppelen.
Ten eerste verwijst hij naar een opmerking van burgemeester Koen T'Sijen over ondersteunende diensten op hoger niveau. Hij maakt de vergelijking met Antwerpen. Hij stelt dat dit niet met een boomerang mag terugkomen. Hij geeft aan dat zone Rand geen beroepskorps is en we dat ook niet willen worden. Hij stelt dat moet worden opgepast met de vergelijking als wordt gesproken over de zone qua grootte. De zone is niet voldoende sterk bemand, niet operationeel.
Ten tweede stelt hij de vraag, daaraan gekoppeld, als de zone niet voldoende is uitgebouwd, ze te groot, te klein is of als groter geheel moet worden beschouwd?
Ten derde stelt hij dat hij het verkeerd vindt dat dan een grond wordt aan gekocht. Hij stelt dat alle lokale besturen, met druk van bovenaf, bekijken wat er moet gebeuren met de diverse zones, dat men zich nu niet moet verankeren aan een grond.
Ten vierde stelt hij het spijtig te vinden dat hij geen antwoord heeft gekregen op de vraag of de zitting niet fysiek kon doorgaan, met uitzondering van de whatsapp de avond voor de zitting. Hij stelt dat er moet worden geantwoord als een lid van de zoneraad een vraag stelt.
Tot slot stelt hij de begroting niet te kunnen goedkeuren zonder het bespreken van het materieelplan. Hij stelt dat er geen materieel herverdeelplan is, maar dat de zone het materieel verdeelt. De specialistische voertuigen worden verschoven naar later en deze moeten volgens de burgemeester er worden bijgenomen, zodat het voor iedereen duidelijk is. Hij stelt dat het debat over magazijnen ook al naar volgende legislatuur is verschoven. Nu hetzelfde met de specialistische voertuigen. Hij wil dit tijdens een volgende bespreking aan bod laten komen.
Hij stelt ook dat het heel moeilijk was om fysiek een vergadering te regelen, wat hij begrijpt. Hoewel hij meent er ruimte genoeg is om bij elkaar te zitten.
De voorzitter wijst op de voorkeur van fysieke vergaderingen, maar dit is door omstandigheden niet mogelijk. Dienvolgens werd voorgesteld om deze zitting toch te laten doorgaan, om een toelichting te geven over de begroting en het materieelplan, en een bijkomende zitting te organiseren voor de goedkeuring. Daarnaast wijst de voorzitter op de mogelijkheid om maar met tien mensen fysiek te kunnen samenzitten. Hij benadrukt dat indien in andere gevallen fysiek kan worden vergaderd, hier absoluut de voorkeur naar uit gaat.
Burgemeester Frank Gys stelt dat de agendapunten begroting en materieelplan belangrijk genoeg zijn om fysiek samen te zitten.
De voorzitter vraagt of er nog bijkomende vragen of opmerkingen zijn over de begroting.
De zonecommandant stelt dat de vragen terecht zijn. En zaken zoals betrokkenheid, inspraak en communicatie, daar zijn net mensen voor nodig. De zonecommandant vraagt om de begroting los te koppelen van het materieelplan (versie 3), dit na overleg met de zoneraad, de technische commissie en na de debatten met de regio's. Dergelijke fasering is het gevolg omdat de olifant niet in één keer kan worden opgegeten (cfr. presentatie). De zonecommandant stelt dat indien dit niet gebeurt, de vraag moet worden gesteld wanneer het materieelplan als hele olifant dan kan landen. De zonecommandant benadrukt dat het stuk communicatie hierbij heel belangrijk is, evenals de herverdeling. Dit dient niet te worden uitgelegd door de burgemeesters alleen, maar door de zoneleiding ondersteund door de postcoördinatoren en de administratie sámen met de burgemeesters. De zonecommandant stelt dat de administratie zorgt voor een plan, met duiding, voor de zoneraad voordat het wordt geformaliseerd.
De zonecommandant vraagt nogmaals de begroting 2022 te kunnen aanvatten met de toegelichte engagementen en extra profielen die werden gevraagd. De zonecommandant stelt dat zij niet aanwezig is volgende week en wenst dit samen met de zoneraad te kunnen bespreken en goed te keuren.
De voorzitter vraagt of de begroting kan worden goedgekeurd.
Burgemeester Frank Gys stelt de vraag in welke zoneraad is afgeklopt dat de olifant niet in één keer kan worden opgegeten. Hij stelt zich te hebben bevraagd bij de leden van het zonecollege en de zoneraad en dit nooit ter sprake is gekomen.
De zonecommandant licht toe dat dit tijdens een meningvormende zitting van de zoneraad werd besproken, met name te Kapellen net vóór de zomervakantie, waarbij het volledige materieelplan werd voorgelegd. Daar werd dit samen besproken, mede met de mening van de technische commissie. Over alles in één keer uitspraak doen, ook over de specialistische voertuigen, werd aangegeven dat dit niet mogelijk was en daarom in fases diende te worden gewerkt.
Burgemeester Frank Gys stelt dat [de agendapunten van] de begroting en het materieelplan samenhoren. Bovendien stelt hij dat dit niet werd beslist door de zoneraad, maar door de technische commissie. Hij stelt dat dit niet werd beslist door de zoneraad, dat het meningvormend is en er nu wordt geponeerd dat het aangenomen was. Hij stelt de vraag waar dit werd beslist. Hij stelt dat dit nooit is beslist.
De zonecommandant stelt dat het geagendeerde punt is wat wordt voorgelegd, dit op basis van de input die werd verkregen. Die opmerking kan zo dadelijk ook worden gegeven tijdens de bespreking van het agendapunt. De zonecommandant stelt dat indien de zoneraad zegt dat het terug het volledige plan moet worden opgemaakt, er terug naar de tekentafel moet worden gegaan, dat er dan geen plan gaat zijn tegen december, tenzij versie 1 wordt goedgekeurd. De zonecommandant stelt dat noch de technische commissie, noch het bestuur versie 1 aanvaardbaar vonden, zodat de administratie dit op een andere manier heeft aangepakt. De zonecommandant stelt dat indien de zoneraad zegt dat het operationeel plan in totaliteit moet worden voorgelegd aan de zoneraad ter goedkeuring en het niet gefaseerd kan, de administratie dit volledig moet herdoen. Dan is er misschien een plan over X tijd... Als er geen plan is, stelt de zonecommandant zich de vraag waarop we investeringen gaan verantwoorden. Dan is dit op basis van een plan van 2012. Dat is het laatste goedgekeurde plan, daarin werd een afspraak gemaakt over een aantal euro's per inwoner. Als wordt gekeken naar het nieuwe plan dan blijft de zone daaronder. De zonecommandant geeft aan dat een beslist plan alleen maar voordelen heeft waarop de investeringen kunnen worden gemotiveerd. De vraag is dat zolang er geen goedgekeurd plan is, men zich vervolgens moet baseren op het plan van 2012 of dat alle investeringen intussen moeten bevroren worden totdat er een nieuw volledig materieelplan voorhanden is. Een materieelplan dat wordt voorgelegd door de zonecommandant en moet worden goedgekeurd door de zoneraad. De zonecommandant stelt voor de inhoud toe te lichten en de agendapunten begroting en materieelplan afzonderlijk te laten verlopen.
De voorzitter stelt rekening te houden met de input van de zoneraad.
De burgemeester van Edegem stelt dat hij met de nieuwe versie van het materieelplan ook niet heel gelukkig is, aangezien de post Edegem ook het één en ander verliest. Hij stelt dat hij het voordeel heeft elke dag met de zone bezig te zijn, maar dat hij het materieelherverdeelplan goedkeurt onder de voorwaarde dat het een flexibel plan is. En men dit kan herevalueren. Als we kijken dat er op een locatie een tankwagen staat die niet kan uitrijden, en dit verkeerd is ingeschat, dan kunnen we terug ingrijpen. Dat is een noodzakelijk iets. Die afspraak moeten wel met elkaar kunnen maken.
De voorzitter wenst nadien de zonecommandant kort het materiaalherverdeelplan laten toelichten.
Burgemeester Luc Van Hove stelt het moeilijk is de twee agendapunten aan elkaar te verbinden. Hij stelt de bedenkingen en verzuchtingen te begrijpen van burgemeester De Ryck, burgemeester Gys en nog andere burgemeesters, maar als je daar nu volledig de wijzigingen doet [van het materieelplan] en de begroting pas wordt goedgekeurd of niet, in afwachting van het volledige plan dan hebben we in maart dan wellicht nog geen begroting. Hij stelt dat het belangrijk is dat de bedrijfsvoering gewaarborgd kan blijven, er een begroting is en nog normale uitgaven kunnen gebeuren. De verzuchtingen die destijds te Wommelgem zijn gedaan voor begroting [lees: de zitting van 24 oktober 2021], dat de federale dotatie wordt teruggegeven, daaraan is voldaan en de belofte is gemaakt. Hij stelt toen te hebben gezegd, na het betoog van de directeur bedrijfsvoering, dat die mensen, profielen en functies broodnodig zijn in de organisatie om dat werkbaar te maken. Ook om mensen zo gemotiveerd te houden en een brand kunnen blussen. Onze mensen moeten gemotiveerd worden, dat betekent dat er communicatie moet zijn, er aansturing moet zij. De burgemeester stelt dat men realistisch moet zijn. De voorwaarden die in Wommelgem zijn gedaan, daar is aan tegemoetgekomen. Het materieelverdeelplan is een heel andere zaak, daar moet nog verder over worden gesproken. Er moet worden besproken of een volledig plan nodig is en goedkeuring achteraf moet worden gegeven of dat het in stukken moet worden gekapt, daar kan een discussie over zijn. Het is niet verstandig de begroting te laten wachten tot het andere plan is goedgekeurd. Met een begrotingswijziging in de loop van 2022 kan het materieelplan er ook worden ingebracht, maar in het andere geval wordt de ganse organisatie geblokkeerd.
De voorzitter stelt een compromis voor, met name dat de begroting vandaag wordt goedgekeurd en over het materieelplan een fysieke discussie wordt gevoerd de komende weken.
De voorzitter benadrukt liever niet op de aankoop van de grond te willen tergukomen omdat dit al langer speelt en iedereen toen akkoord was met de aankoop.
Burgemeester Frank Gys stelt de begroting 2022 niet goed te keuren.
Burgemeester Bart Seldeslachts vraagt of het meerjarenplan in januari wordt herbekeken?
De zonecommandant verwijst naar pagina 15 van de cijferbundel. De zonecommandant stelt dit te bespreken met het diensthoofd financiën en weer te geven hoe het was en is gesteld met de engagementen.
Burgemeester Bart Seldeslachts vraagt of het meerjarenplan opnieuw kan worden geagendeerd in januari. Hij stelt bedenkingen te hebben bij de begroting, maar dit wil goedkeuren als het meerjarenplan opnieuw wordt geagendeerd.
De voorzitter stelt dat dit niet onmogelijk is.
Burgemeester Maarten De Veuster stelt dat hij zich aansluit bij burgemeester Bart Seldeslachts en vraagt een tabel toe te voegen op welke wijze kosten werden bespaard, want hoe meer volk, hoe meer zaken extern worden besproken. Hij stelt dat het niet altijd zo is [dat wordt bespaard].
De voorzitter legt de begroting 2022 ter stemming voor.
Burgemeester Frank Gys keurt de begroting niet goed.
Burgemeester Sven Deckers keurt de begroting niet goed.
Financiële implicatie
Financiële informatie
Begroting 2022.
Advies financiële dienst
Niet van toepassing.
Motivering
Niet van toepassing.
Besluit
Artikel 1
De zoneraad keurt het voorstel van Begroting 2022 goed.