NOTULEN - ZONERAAD

Zitting van vrijdag 26 maart 2021

 

Aanwezig:

Koen Metsu (voorzitter, burgemeester Edegem)

Gaston Van Tichelt (ondervoorzitter, burgemeester Essen)

Dis Van Berckelaer (burgemeester Borsbeek), Dirk Van Mechelen (burgemeester Kapellen), Dirk Bauwens (burgemeester Schilde), Philip Cools (burgemeester Brasschaat), Sven Deckers (burgemeester Brecht), Koen Volckaerts (burgemeester Hove), Lukas Jacobs (burgemeester Kalmthout), Bart Seldeslachts (burgemeester Kontich), Harry Debrabandere (burgemeester Lint), Harry Hendrickx (burgemeester Malle), Erik Broeckx (burgemeester Mortsel), Johan De Ryck (burgemeester Ranst), Maarten De Veuster (burgemeester Schoten), Rik Frans (burgemeester Stabroek), Frank Gys (burgemeester Wommelgem), Dieter Wouters (burgemeester Wuustwezel), Luc Van Hove (burgemeester Zandhoven)

Katrien De Maeyer (zonecommandant)

Nathalie Mortelmans (zonesecretaris)

 

Verontschuldigd:

Liesbeth Verstreken (burgemeester Zoersel), Koen T'Sijen (burgemeester Boechout)

 

Burgemeester Dis Van Berckelaer verlaat de vergadering vanaf punt 53 wegens belangenconflict.

Burgemeester Dis Van Berckelaer vervoegt de vergadering vanaf punt 56.

 

Overzicht punten

Zitting van 26 maart 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

1 Secretariaat - Notulen van de vorige vergadering

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Artikel 49, laatste lid van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

 

Argumentatie

In de notulen van de zoneraad van 18 december 2020 werd een schrijffout gemaakt in de naam van een vrijwillig brandweerman.  Het besluit in agendapunt "Aanstelling vrijwillig brandweerman via aanwerving post Zandhoven" dient te worden aangepast. Verdere toelichting volgt in het besloten gedeelte van de vergadering.

 

Bijlagen

  • 20210326 SECR Bijlage 1 ZR 20210226 Notulen Def.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad keurt de notulen van de zitting van de zoneraad van 26 februari 2021 goed zonder opmerkingen.

 

Artikel 2

In de notulen van de zoneraad van 18 december 2020 werd een schrijffout gemaakt in de naam van een vrijwillig brandweerman.  Het besluit in agendapunt "Aanstelling vrijwillig brandweerman via aanwerving post Zandhoven" dient te worden aangepast. Verdere toelichting volgt in het besloten gedeelte van de vergadering.

Publicatiedatum: 20/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 maart 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

2 Overheidsopdrachten - Toetreding collectieve hospitalisatieverzekering Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Artikel 26 Wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid.
  • Artikel 21, 5° Wet van 18 maart 2016 tot overname van in het bijzonder de Gemeenschappelijke Sociale Dienst (GSD) van de dienst voor de bijzondere socialezekerheidsstelsels, door de Federale Pensioendienst (FPD), waarin de GSD de provinciale en plaatselijke besturen een kaderovereenkomst inzake collectieve hospitalisatie biedt.
  • Artikelen 2, 6°, 36 artikel 47, §2 Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, die de aanbestedende overheid vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doet op een aankoopcentrale, in voorkomend geval een aanbesteding op Europees niveau, georganiseerd door de Gemeenschappelijke Sociale Dienst (GSD)
  • Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, concessies, zoals gewijzigd door de wet van 4 december 2016, wet van 16 februari 2017 en wet van 15 april 2018 (wet rechtsbescherming).
  • Koninklijk Besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren zoals gewijzigd door de wet van 15 april 2018 (KB plaatsing).
  • Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 7 februari 2014, Koninklijk Besluit van 22 mei 2014, Koninklijk Besluit van 22 juni 2017 en wet van 15 april 2018 (KB uitvoering).
  • Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.
  • Omzendbrief BA 2000/14 van 22 december 2000 van de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden betreffende de verplichte toekenning van een hospitalisatieverzekering aan het personeel van de lokale besturen. 
  • Sectoraal akkoord 1999-2001 voor het personeel van de lokale overheden van de Vlaamse Gemeenschap, meegedeeld bij omzendbrief nummer BA 2001-03 van 27 april 2001.

 

Aanleiding

Op dit moment is Brandweer Zone Rand aangesloten bij de collectieve verzekering "verzorgingskosten bij hospitalisatie of ernstige ziekte" die de Federale Pensioendienst heeft afgesloten met AG Insurance, dewelke afloopt op 31 december 2021 na een periode van vier jaar.

 

Zij vaardigen een nieuwe overheidsopdracht uit in de loop van het eerste semester van 2021.

 

Brandweer Zone Rand ontving een uitnodiging om aan te sluiten bij de nieuwe kaderovereenkomst, die loopt van 2022 tot en met 2025.

 

Argumentatie

Sinds 1 juni 2018 is Brandweer Zone Rand aangesloten bij de collectieve hospitalisatieverzekering die werd afgesloten tussen de Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale dienst (hieronder GSD) en AG Insurance. Er werd destijds gekozen voor de uitgebreide formule voor alle beroeps- en niet-operationele personeelsleden, waarbij de gezinsleden als nevenverzekerden konden aangesloten worden, weliswaar tegen betaling van de eigen premie.

 

Dit contract loopt af op 31 december 2021 en dus vaardigen zij een nieuwe overheidsopdracht uit.  Overeenkomstig de lastvoorwaarden moeten zij in het bestek de besturen vermelden die aansluiten bij de volgende kaderovereenkomst van 2022 tot en met 2025.

 

De overheidsopdracht heeft betrekking op het afsluiten van een collectieve hospitalisatie- en ernstige ziekteverzekering van de GSD, ten voordele van de provinciale en plaatselijke besturen. De uitvoering van de opdracht gaat in op 1 januari 2022 en loopt af op 31 december 2025, dus voor de duur van vier jaar.

 

De verzekeraar waaraan de opdracht wordt gegund, is gehouden om de dossiers over te nemen die op basis van de huidige collectieve hospitalisatieverzekering werden geopend en de continuïteit van de garanties te verzekeren waarvan de hoofdverzekerden en nevenverzekerden genieten naar aanleiding van een hospitalisatie, een ziekte of aandoening die zich heeft voorgedaan vóór 1 januari 2022 en die gedekt wordt op basis van de huidige collectieve polis.

 

De dekking is praktisch identiek aan diegene die momenteel wordt aangeboden, mits een aantal wijzigingen, rekening houdende met de evolutie van de wetgeving en de verzekeringsmarkten, evenals de impact van deze aanpassingen op het bedrag van de premies.  Deze wijzigingen werden in een begeleidend schrijven toegelicht.

 

Teneinde deel te kunnen nemen aan de kaderovereenkomst 2022-2025 wordt aan de deelnemende besturen gevraagd hun intentie kenbaar te maken middels een zoneraadsbeslissing, ten laatste op 31 maart 2021.

 

Brandweer Zone Rand wenst hierop in te gaan , om aldus de continuïteit van de huidige dossiers niet in het gedrang te brengen.

 

Bijlagen

  • 20210326 FIN Bijlage 1 aansluiting kaderovereenkoms coll hospitalisatieverzekering FPD-GSD

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Niet van toepassing.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

Brandweer Zone Rand wenst deel te nemen en aangesloten te blijven bij de kaderovereenkomst van de Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale dienst, meer bepaald de collectieve hospitalisatieverzekering, dewelke wordt afgesloten met een nader te bepalen verzekeraar. De toetreding gaat in op 1 januari 2022.

 

Artikel 2

Het bestuur neemt de premie van deze verzekering volledig ten laste in de "uitgebreide formule" voor alle statutaire en contractuele personeelsleden van Brandweer Zone Rand.

 

Artikel 3

De vrijwillige toetreding tot de voornoemde verzekering houdt voor het aangesloten bestuur de verbintenis in de bepalingen van het lastenboek in acht te nemen.

Publicatiedatum: 20/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 maart 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

3 Algemeen - Functieboek niet-operationeel personeel

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Rechtspositieregeling voor niet-operationeel personeel Brandweer Zone Rand
  • Personeelsformatie en organogram.

 

Aanleiding

Tijdens de zoneraad van juni 2019 werd het meerjarenbeleidsplan met de daaraan gekoppelde nieuwe structuur goedgekeurd.

 

De functiebeschrijvingen vormen de basis voor de aanwervingen die gebeuren binnen Brandweer Zone Rand.

 

Het functieboek stelt de zonecommandant in staat om de wettelijke verantwoordelijkheid tot het organiseren, beheren en verdelen van de taken binnen de zone te volbrengen.

 

Argumentatie

In de nieuwe structuur worden verschillende operationele en niet-operationele functies benoemd. In het functieboek wordt voor elke functie het doel, de hiërarchische plaats in de organisatie, de technische kenmerken en competenties vastgelegd.

 

Dit functieboek bevat de functies gekoppeld aan het niet-operationeel personeel.

 

De vakbond werd hierover ingelicht via het syndicaal overleg en heeft geen opmerkingen over de inhoud van het functieboek geformuleerd.

 

Bijlagen

  • 20210326 HR Bijlage Functieboek - NOP

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Niet van toepassing.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad keurt de functiebeschrijvingen zoals opgenomen in het functieboek niet-operationeel personeel goed.

Publicatiedatum: 20/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 maart 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

4 Opbouw van de organisatie - Openverklaring voor 2 vacatures vrijwillig kapitein

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
  • Artikelen 34 tot en met 36 en 38 van KB 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (hierna ‘KB administratief statuut’).
  • Artikelen 32 tot en met 37 van KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (hierna ‘KB bezoldigingsregeling operationeel personeel’’).
  • Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (verder zonaal reglement genoemd).
  • Bijlage 10 van het arbeidsreglement voor het operationeel personeel aangaande het huishoudelijk reglement ‘Beschikbaarheid van vrijwilligers’.
  • Besluit van de zoneraad van 24 februari 2017 aangaande de goedkeuring van het operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.
  • Besluit van de zoneraad van 28 juni 2019 aangaande de goedkeuring van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Aanleiding

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen en maakt het mogelijk om de vacante betrekkingen open te verklaren.

 

De aanwerving van vrijwillige krachten verbetert op operationeel vlak de bezetting op postniveau en de borging van de officier van dienst-wachtregeling op zonaal niveau. Daarnaast worden de vrijwillig officieren ingezet om mee de leiding te nemen binnen onze posten en administratieve en logistieke taken op te nemen voor de post en de zone. Voor het volledige functieprofiel van vrijwillig kapitein wordt de federale functiebeschrijving van kapitein gecombineerd met de functiebeschrijving van operationeel specialist en administratief technisch specialist.

 

Er wordt gekozen om de invulling van de vacante betrekkingen via aanwerving mogelijk te maken.

 

Argumentatie

Rekening houdend met de nieuwe structuur, goedgekeurd op de zoneraad van 28 juni 2019, het ambitieniveau van de zone, de operationele dagbezetting door vrijwilligers en de mogelijkheden in het volgen van de gevraagde opleidingen, zijn er twee vacante betrekkingen voor vrijwillig kapitein.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-08 - Vergoedingen prestaties personeel HVZ

351/113-08 - Patronale bijdragen RSZPPO op vergoedingen personeel HVZ

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

In de begroting van 2021 wordt rekening gehouden met aanwerving van twee vrijwillig officieren.

 

Besluit

 

Artikel 1

Twee betrekkingen voor vrijwillig officier in de graad van kapitein worden open verklaard binnen Brandweer Zone Rand.

 

Artikel 2

De betrekkingen vermeld in artikel 1 kunnen ingevuld worden door aanwerving.

 

Artikel 3

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde bekendmakingskanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder de van toepassing zijnde functiebeschrijvingen en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 4

De vrijwillig stagiair moet tijdens de aanwervingsstage van kapitein de vereiste brevetten behalen conform het KB opleidingen van 18 november 2015.

 

Artikel 5

De kapitein vrijwilligers moeten voldoen aan de beschikbaarheidsverplichting zoals opgelegd in bijlage 10 van het arbeidsreglement. De vrijwillig officier is beschikbaar binnen een gebied van 7 minuten van de post waarvoor hij/zij aangeworven is en beschikbaar binnen een gebied van maximaal 22 minuten in zijn/haar toegekend OVD- gebied. Deze verplichting moet ten laatste op het einde van de stageperiode (en dus vóór de benoeming) vervuld zijn.

 

Artikel 6

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten via aanwerving worden opgenomen in een wervingsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 7

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

Publicatiedatum: 20/04/2021
Overzicht punten

Zitting van 26 maart 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

5 Algemeen - Vertegenwoordiging brandweer kabinet/FOD - nota Netwerk Brandweer

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid
  • Besluit zonecollege 12 maart 2021 omtrent Vertegenwoordiging brandweer kabinet/FOD - nota Netwerk Brandweer.

 

Aanleiding

Vóór de totstandkoming van de hulpverleningszones bestond er binnen de FOD Binnenlandse Zaken een ‘Raadgevend Comité voor de Brandweer’. Dit Comité had als taak ‘advies uit te brengen over elke kwestie van technische of operationele aard, welke hem door de Minister van Binnenlandse Zaken wordt voorgelegd.’

 

Van 1999 tot 2011 hebben de diverse ministers van Binnenlandse Zaken verbindingsofficieren opgenomen in hun kabinetten.

 

Minister Joëlle Milquet (2011-2014) had binnen haar kabinet een werkgroep van brandweerofficieren die adviezen formuleerden voor de uitvoering van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid (hierna WCV), dewelke leidde tot de oprichting van de hulpverleningszones.

 

Sinds de oprichting van de hulpverleningszones op 1 januari 2015 is er van bovenstaande vertegenwoordiging geen sprake meer. Het enige orgaan voorzien in de WCV is de Begeleidingscommissie voor de Hervorming van de Civiele Veiligheid. Echter, de zones zijn geen betrokken partij in dit orgaan en de focus van de begeleidingscommissie ligt voornamelijk op de monitoring van de meerkosten veroorzaakt door de brandweerhervorming.

 

Op individuele basis worden wel nog sporadisch brandweermensen gedetacheerd naar de FOD Binnenlandse Zaken maar dit is eerder voor het uitwerken van technische voorstellen.

 

De brandweerorganisatie van vandaag is niet meer de brandweer van vóór 2015. Vandaag werken 35 zeer professionele organisaties, vaak véél groter en complexer dan de meeste politieorganisaties of eenheden van de civiele bescherming, aan hoogstaande brandweerzorg.

 

Het gebrek aan een gestructureerd en gedragen overleg vanuit de federale overheid (zowel op politiek niveau als administratief) met de hulpverleningszones zorgt te vaak voor onvoldoende aangepaste regelgeving en een disconnectie met de hele brandweerproblematiek. Dit leidt op zijn beurt weer tot problemen en frustraties op het terrein die soms zelfs de operationaliteit in het gedrang brengen.

 

Wij willen geen afbreuk doen aan het periodieke overleg dat heeft plaatsgevonden met de FOD IBZ, ReZonWal, Netwerk Brandweer en de Brusselse Brandweer. Echter, er is naar ons aanvoelen een duidelijke nood aan een forum waar oude problemen en nieuwe concepten samen in de praktijk kunnen gezet worden. Er is nood aan een forum waar er oplossingen gezocht worden voor aanslepende problemen die, in het belang van de toekomst van de brandweer en bijgevolg ook de dienstverlening aan de burger, dringend een oplossing behoeven. 

 

Voorbeelden:

  • De organisatie van een FGA die niet voldoende afgestemd is op het werven en de carrièreperspectieven van vrijwilligers.
  • Een brandweerstatuut dat vooral gebaseerd is op het federaal ambtenarenstatuut, maar nog te weinig rekening houdt met de noden van een gemengde operationele dienst.
  • Discrepanties en onlogische bepalingen in de statuten die niet rechtgezet geraken.
  • De oprichting van het zonale Bureau voor de Vrijwilligers als oplossing voor de problemen met de driehoeksverhouding tussen brandweerorganisatie-vrijwilliger-werkgever.
  • Operationele beslissingen (1722, interventietypelijst, …) die nog onvoldoende afgestemd zijn op de werking van de zones.
  • Beslissingen die de meerkosten voor de zones verder doen oplopen.
  • Afschaffen van verplaatsingsvergoedingen voor vrijwilligers en dan nadien een herinvoering voor slechts een deel van de vrijwilligers.
  • De taakverdeling tussen brandweer en Civiele Bescherming.
  • Problematiek van OFF4, evaluatie en continuïteit van de zonecommandanten.
  • Tegenstrijdige en ongecoördineerde aanpak op het vlak van sensibilisering naar brandveiligheid
  • ...

 

Argumentatie

De vermelde problemen worden, ons inziens, veroorzaakt door een tekort aan kennis van de werking van de hulpverleningszones en een tekort aan voeling van wat er bij de basis leeft. Om die reden durven we stellen dat een vertegenwoordiging van de hulpverleningszones op het federale niveau hiervoor een oplossing zou kunnen bieden.

 

Netwerk Brandweer kan de FOD Binnenlandse Zaken en de minister van Binnenlandse Zaken advies verlenen dat:

  • aansluit bij de realiteit van het terrein. Netwerk Brandweer beschikt over diverse netwerken waar de zonale specialisten verenigd zijn.
  • gedragen wordt door de 20 Vlaamse hulpverleningszones. Elke standpunt en advies wordt gevalideerd door de zonecommandanten (operationeel) en de zonevoorzitters (beleidsmatig).

 

Hierdoor hopen we te kunnen bijdragen aan een regelgeving met als doelstelling een efficiënte werking van de hulpverleningszones die op een adequate manier de veiligheid van onze samenleving kunnen borgen, en dit op een zo kostenefficiënte wijze met zo weinig mogelijk procedures. 

 

Daarom hebben Netwerk Brandweer en ReZonWal een gezamenlijke brief gestuurd naar Minister Annelies Verlinden met de vraag voor een wettelijk ingebedde vertegenwoordiging van de hulpverleningszones bij de FOD en het kabinet. We maken hier de analogie met wat reeds bestaat voor de lokale politie en elke andere operationele organisatie in binnen- en buitenland.

 

Met deze vertegenwoordiging beschikt elke minister van Binnenlandse Zaken over:

  • een duidelijke operationele aansturing van de hulpverleningszones;
  • een rechtstreekse link met het terrein;
  • advies dat aansluit bij de realiteit van het terrein maar ook een gedragen standpunt dat ondersteund wordt door alle hulpverleningszones.

 

Als reactie op onze brief heeft het kabinet van Minister Verlinden op 14 januari 2021 voorgesteld om

  • op regelmatige basis een overleg te organiseren tussen de FOD Binnenlandse Zaken, Netwerk Brandweer en ReZonWal. Vertegenwoordigers van het kabinet zullen deelnemen aan dit overleg.
  • twee brandweerofficieren te detacheren naar de FOD Binnenlandse Zaken (ADCV).

 

Toch willen we blijven aandringen op een wettelijk verankerd overleg. Zonder wettelijke verankering vrezen we dat onze positie steeds afhankelijk zal zijn van welke regering aan de macht is en wie minister van Binnenlandse Zaken is. Als adviesverleners willen we onafhankelijk kunnen werken en niet steeds bij het aantreden van een nieuwe regering afhankelijk zijn van hoe een minister van Binnenlandse Zaken staat ten opzichte van de hulpverleningszones. Ons voorstel mag absoluut niet gezien worden als een wantrouwen ten opzichte van de huidige minister van Binnenlandse Zaken. Onze relatie met de minister is uitstekend, maar we moeten vooruit kijken en lessen trekken uit het verleden.

 

Netwerk Brandweer en ReZonWal formuleren graag een alternatief voor Minister Verlinden:

  • Wij gaan zeker in op het voorstel van de minister voor regelmatig overleg, maar dit is een tussentijdse oplossing. We blijven vragende partij voor een wettelijk verankerde vertegenwoordiging zodat onze samenwerking niet steeds afhankelijk is van de aantreding van een nieuwe regering.
  • Wij vragen dat de financiële middelen voor een detachering gaan naar Netwerk Brandweer en ReZonWal. Met deze middelen garanderen wij, via onze expertengroepen, gedragen adviezen, gebaseerd op de vakkennis van de experten uit alle hulpverleningszones.
  • Er wordt een SPOC aangeduid voor elk van de organisaties (Netwerk Brandweer en ReZonWal).
  • Samen met het kabinet en de FOD IBZ werken we een visie uit en zetten deze om in een concreet meerjarenplan. Enerzijds wordt daarin een stappenplan uitgewerkt over hoe de vertegenwoordiging wettelijk kan verankerd worden, welke tussenstappen er nodig zullen zijn en wanneer deze moeten genomen worden. Anderzijds wordt in dit meerjarenplan bepaald aan welke doelstellingen er deze legislatuur zal gewerkt worden. Deze doelstellingen behelzen de uitvoering van de beleidsnota van de minister van Binnenlandse Zaken en de memoranda van Netwerk Brandweer en ReZonWal.

 

Vanuit Netwerk Brandweer wordt gevraagd om bovenstaand voorstel te laten valideren door de zoneraden van alle zones. Navraag in de provincie Antwerpen leert dat zone Taxandria dit op 24 maart 2021 zal agenderen op de zoneraad en zone Kempen op 20 maart 2021. Brandweerzone Antwerpen heeft het informatief toegelicht aan haar zoneraad.

 

Beraadslaging

Burgemeester Wouters stelt dat het aangewezen is dat, net zoals in hulpverleningszone Antwerpen, de zoneraad akte neemt van het voorstel van het Netwerk Brandweer en dit niet besluitvormend is.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Niet van toepassing.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad neemt akte van volgend voorstel van Netwerk Brandweer:

  • Netwerk Brandweer gaat zeker in op het voorstel van de minister voor regelmatig overleg maar dit is een tussentijdse oplossing. We blijven vragende partij voor een wettelijk verankerde vertegenwoordiging zodat onze samenwerking niet steeds afhankelijk is van de aantreding van een nieuwe regering.
  • Netwerk Brandweer vraagt dat de financiële middelen voor een detachering gaan naar Netwerk Brandweer en ReZonWal. Met deze middelen garanderen wij, via onze inhoudelijke expertengroepen, gedragen adviezen, gebaseerd op de vakkennis van de experten uit alle hulpverleningszones .
  • Er wordt een SPOC aangeduid voor elk van de organisaties (Netwerk Brandweer en ReZonWal).
  • Samen met het kabinet en de FOD IBZ werken we een meerjarenplan/visie uit en zetten deze om in een concreet meerjarenplan. Enerzijds wordt daarin een stappenplan uitgewerkt over hoe de vertegenwoordiging wettelijk verankerd kan worden, welke tussenstappen er nodig zullen zijn en wanneer deze moeten genomen worden. Anderzijds wordt in dit meerjarenplan bepaald aan welke doelstellingen er deze legislatuur zal gewerkt worden. Deze doelstellingen behelzen de uitvoering van de beleidsnota van de minister van Binnenlandse Zaken en de memoranda van Netwerk Brandweer en ReZonWal.

 

Artikel 2

De zoneraad engageert zich om samen met Netwerk Brandweer de minister te overtuigen van dit voorstel.

Publicatiedatum: 20/04/2021