Zitting van 10 november 2023
OPENBARE ZITTING
5 Financiën - Begroting 2024 - meningvormend
Beschrijving
Juridische gronden
● Artikelen 26 en 24 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
● Koninklijk Besluit van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszone.
● Ministeriële omzendbrief FOD Binnenlandse Zaken van 6 juli 2023 betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2024 en de bijhorende begrotingswijzigingen.
Aanleiding
Op basis van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025, goedgekeurd op de zoneraad van 30 juni 2019, wordt begroting 2024 opgemaakt. Het ontwerp wordt tijdens de zitting inhoudelijk toegelicht door het diensthoofd financiën.
Argumentatie
Begrotingsvoorstel 2024 geeft maximaal invulling aan de ons opgelegde taken. Een aantal strategische keuzes mét financiële impact moeten nog steeds gemaakt worden :
● opstart van een zonale meldkamer/impact van de oproepcomputer.
● uitbouw van de integrale veiligheidsketen zoals voorzien in de wet op de civiele veiligheid.
● vervolledigen van de personeelsformatie en actualiseren van het personeelsplan op basis van het KB minimale functies.
● het bouwen van een nieuw zonaal kantoor.
De werkingsmiddelen van de zone zijn afkomstig uit de gemeentelijke dotaties, de federale dotaties en de retributies.
De afspraken gemaakt met de verschillende gemeentebesturen bij opmaak van het meerjarenbeleidsplan met betrekking tot het opsplitsen van de gemeentelijke dotaties in investeringstoelagen en werkingstoelagen wordt bestendigd en de begroting 2024 werd opnieuw in die zin opgemaakt. Op die manier volgt de investeringstoelage de effectieve investeringsuitgave en weegt niet op de autofinancieringsmarge van de gemeenten. Zij beslissen dan zelf hoe ze dit financieren of verwerken in hun investeringsbudget.
De verdeelsleutel voor de gemeenten wordt nog steeds berekend op basis van de actuele, (= laatst gekende cijfers (17/11/2022 voor wat betreft de kadastrale inkomens en 01/01/2023 voor het bevolkingscijfer) van zowel bevolkingsaantal als kadastraal inkomen waarbij het aantal inwoners voor 75% weegt en het totaal K.I. per gemeente voor 25% meegenomen wordt in de berekening.
De personeelsbudgetten werden aangepast op basis van de planning qua aanwervingen zoals voorzien in het meerjarenbeleidsplan alsook aan de huidige indexering.
De architectuuropdracht voor de bouw van het nieuw zonaal kantoor wordt opgenomen in Begroting 2024 en zal gefinancierd worden door opname uit het reservefonds.
Bijlagen
- FIN bijlage 1_B2024 Bundel cijfers ZR10112023
- FIN bijlage 2_B2024 Motivatienota
Beraadslaging
Inleiding op de Begroting 2024 door de zonecommandant.
Presentatie van Begroting 2024 door Ann Vandenbussche en de zonecommandant.
Ann Vandenbussche geeft mee dat er nog een materiële fout in de Begroting staat. Er werd een lichte materieelwagen ter waarde van 110.000 euro teveel opgenomen. Dit wordt rechtgezet in de definitieve versie van de Begroting die op 24 november ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de zoneraad.
Dirk Van Mechelen, burgemeester van Kapellen, vraagt wat precies een zware hulpwagen is en of de opgegeven prijs correct is.
De zonecommandant licht toe dat dit het type vrachtwagen met kraan is. Deze voertuigen worden ingezet bij interventies met treinen, trams en grote vrachtwagens.
Koen T'Sijen, burgemeester van Boechout, vraagt of er in de personeelskosten rekening werd gehouden met absenteïsme.
Ann Vandenbussche geeft aan dat hiermee inderdaad rekening werd gehouden en dat ook de nieuwe aanwervingen enkel werden ingeschreven vanaf het geplande moment van indiensttreding.
Koen T'Sijen vraagt waarom er 200.000 euro geparkeerd wordt in het reservefonds.
Ann Vandenbussche licht toe dat er een gewoon en een buitengewoon reservefonds is. Om het zonaal project te financieren in de buitengewone dienst hebben we financiering nodig uit het buitengewoon reservefonds, dat kan niet rechtstreeks vanuit het gewone reservefonds. Om die reden wordt er 200.000 euro gehaald uit het gewone reservefonds in de gewone dienst en dat bedrag wordt tegelijkertijd overgezet naar de buitengewone dienst. Dit wordt dan samengelegd met het bedrag van 1.050.000 euro dat uit het buitengewone reservefonds komt. Op die manier zal het reservefonds in totaliteit gedaald zijn met 1.250.000 euro dat in 2024 opgenomen wordt voor de aanstelling van de architect.
In het gewone reservefonds zat voor opmaak Begroting 2024 3,5 miljoen euro. Daar is nu 200.000 euro uitgehaald naar de buitengewone dienst ter financiering. In het buitengewoon reservefonds zat 1.052.498,5 euro en daar wordt dus 1.050.000 euro uitgehaald. Na opmaak Begroting 2024 blijft er dus nog 3.302.498,5 euro over in het reservefonds. Vanaf 2026 dient de lening te worden opgenomen voor het zonaal kantoor, in combinatie met twee andere leningen die nog enkele jaren lopen. Het verschil in schulduitgaven binnen de werkingskosten zal steeds uit het reservefonds worden gehaald in 2026 tot en met 2029. Dan zal het reservefonds uitgeput zijn.
Koen T'Sijen heeft enkele opmerkingen bij de investeringen waaronder de kosten voor aansturing verlichting en airco. Hij vraagt zich af of deze uitgaven noodzakelijk zijn en vraagt om hier steeds kritisch naar te kijken net zoals de gemeentebesturen moeten doen.
Verder vraagt Koen T'Sijen of de retributies worden geïndexeerd.
Ann Vandenbussche licht toe dat de retributies inderdaad worden geïndexeerd en dat de geïndexeerde tarieven zullen worden voorgelegd aan de zoneraad in december.
Koen T'Sijen vraagt ook om bij een nieuwe aanbesteding voor de poetsfirma de nood aan intensiteit van het poetsen te evalueren. Hierdoor kan de prijs van de poetscontracten gevoelig dalen.
Ann Vandenbussche geeft aan dat het de bedoeling is dergelijke contracten grondig te evalueren wanneer de vacature voor deskundige patrimonium ingevuld is.
De zonecommandant geeft aan dat deze oefening wel telkens gebeurde voor de poetscontracten waar reeds de overdracht gebeurde van de gemeente naar de zone.
Koen T'Sijen vraagt ook naar de stand van zaken van het PFAS dossier.
De zonecommandant licht toe dat vanuit Netwerk Brandweer zeer regelmatig contact wordt gelegd met het kabinet van Zuhal Demir en andere bevoegde instanties om te bekijken of hier een oplossing voor kan worden gevonden en er subsidies kunnen worden voorzien. De zonecommandant vraagt aan de burgemeesters om hier ook vanuit hun rol op te blijven aandringen.
Vandaag liggen enkel nog maar de beschrijvende bodemonderzoeken voor, waarvoor reeds blijkt dat het vooropgestelde bedrag van 20.000 euro per bodemonderzoek ontoereikend zal zijn. Als in een latere fase gesaneerd moet worden en dit binnen de zonale begroting opgenomen zou moeten worden, is dat absoluut niet haalbaar.
Ook Dirk van Mechelen geeft aan dat hij zich zorgen maakt over het PFAS dossier en vraagt om te lobbyen om hiervoor geld vrij te krijgen.
Koen T'Sijen vraagt ook waarom de federale dotatie terug minder bedraagt?
Ann Vandenbussche licht toe dat vorig jaar door de Federale Overheid werd aangegeven dat de dotaties éénmalig werden geïndexeerd. Voor 2024 is voorlopig nog geen sprake van indexering.
Dirk Bauwens, burgemeester van Schilde, merkt op dat het in principe de bedoeling is dat de federale dotatie 50% van de financiering van de zone zou uitmaken, terwijl dit nu maar 21% is.
De zonecommandant merkt op dat de federale dotatie bij de politie wel jaarlijks wordt geïndexeerd, terwijl dit voor de brandweer niet het geval is.
Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten, merkt op dat uit de praktijk blijkt dat verschillende zones die op eenzelfde interventie worden ingezet niet steeds over dezelfde informatie beschikken. Hij vraagt of in de investeringen voor technologie zaken vervat zitten die deze problematiek kunnen verhelpen.
De zonecommandant geeft aan dat er in principe bij een interventie wel onmiddellijk radiofonisch contact wordt gelegd door de andere zone die in onze zone komt helpen en het probleem op die manier al voor een stuk gecoverd zou moeten zijn. Verder werken de andere zones ook met dezelfde interventieapp INA als wij. Daarnaast doen we de aanbesteding voor de nieuwe oproepcomputer ook samen met de andere Antwerpse zones zodat we allemaal op hetzelfde platform kunnen werken. Ook dit zal de uitwisseling van informatie gemakkelijker moeten maken in de toekomst. Die twee investeringen kunnen dus een betere samenwerking met andere zones faciliteren.
Maarten De Veuster stelt vast dat er vanuit Oekraïne veel vraag is naar brandweermateriaal. Hij vraagt of we vanuit de zone oud brandweermateriaal kunnen schenken in plaats van veilen.
De zonecommandant geeft aan dat de meeste posten een goed doel steunen. Wanneer materiaal vrijkomt kan inderdaad worden bekeken of dit weggeschonken kan worden.
Verder vraagt Maarten De Veuster hoe we zullen omgaan met de Aziatische hoornaar.
Dirk Van Mechelen geeft aan dat in Kapellen, naar analogie met de processierupsen, ook een tussenkomst vanuit de gemeente zal gebeuren. Hiervoor zal in het voorjaar een aanbesteding worden georganiseerd.
Bart Seldeslachts, burgemeester van Kontich, vult aan dat hier reeds vanuit verschillende gemeenten initiatief wordt genomen om een subsidie te voorzien.
Lukas Jacobs, burgemeester van Kalmthout, geeft aan dat vanuit de gemeente Kalmthout reeds proactief initiatief werd genomen in verband met de PFAS problematiek. De uiteindelijke kost zal een veelvoud zijn van de ingeschatte bedragen.
Verder vraagt Lukas Jacobs naar een stand van zaken van het ziekenwagendossier.
De zonecommandant geeft aan dat er vanuit Volksgezondheid een aantal vernieuwingen aankomen, maar die nog niet beslist zijn, bv over de opleiding, erkenning, of de ambulanciers nog van thuis uit mogen vertrekken. Die cruciale factoren hebben een grote invloed op het kostenplaatje. Er moet eerst duidelijkheid zijn over deze elementen voordat het dossier kan worden voorgelegd aan de zoneraad. Ook hier wordt onder meer vanuit Netwerk Brandweer en de brandweerschool druk uitgeoefend bij Volksgezondheid om meer duidelijkheid te krijgen.
Bart Van Couwenberghe, burgemeester van Hove, geeft aan dat hij de inspanningen van de zone waardeert om zoveel mogelijk lucht uit de Begroting te halen.
Erik Broeckx, burgemeester van Mortsel, vraagt welke financiële gevolgen een mogelijke fusie van Borsbeek met Antwerpen zal hebben. Ook hier zullen een aantal keuzes gemaakt moeten worden door de zoneraad. Hoe gaan we daarmee omgaan?
De zonecommandant geeft aan dat we het laatste jaar regelmatig overleg hadden met brandweerzone Antwerpen over de praktische gevolgen wat betreft kledij, materiaal, voertuigen,... Daarnaast is de federale dotatie gebaseerd op het aantal gemeenten en aantal brandweermannen van de zone. Het wegvallen van Borsbeek uit de zone zou dus zeker een impact hebben.
Dirk Bauwens dankt de zonecommandant en Ann Vandenbussche voor de geleverde inspanningen voor de Begroting 2024.
Financiële implicatie
Financiële informatie
Begroting 2024.
Advies financiële dienst
Niet van toepassing.
Motivering
Niet van toepassing.
Besluit
Artikel 1
De zoneraad stelt het voorstel van Begroting 2024 vast.
Artikel 2
De zoneraad beslist om dit voorstel van Begroting 2024 toe te lichten aan de gemeenteraadsleden op de informatievergadering van 15 november 2023.
Artikel 3
De zoneraad beslist om dit voorstel van Begroting 2024 goed te keuren op de zoneraad van 24 november 2023.