Zitting van 27 november 2020
OPENBARE ZITTING
2 Financiën - Begroting 2021 - goedkeuring
Beschrijving
Juridische gronden
- Artikelen 26 en 24 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
- KB van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszone.
- Besluit zoneraad van 28 juni 2019 met betrekking tot het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.
- Ministeriële omzendbrief FOD Binnenlandse Zaken van 6 juli 2020 betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2021 en de bijbehorende begrotingswijzigingen.
- Besluit zonecollege van 9 oktober 2020.
- Besluit zoneraad van 30 oktober 2020.
Aanleiding
Op basis van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025, goedgekeurd op de zoneraad van 28 juni 2019, wordt begroting 2021 opgemaakt.
Het voorstel van begroting werd aan de zoneraad meningvormend toegelicht op 30 oktober 2020. Aan de hand van een presentatie werden de details van het voorstel verduidelijkt.
De opmerkingen en vragen van de zoneraad werden besproken op het zonecollege van 13 november.
Op 9 november werd de toelichting gegeven aan de mandatarissen, financieel - en algemeen directeurs van de gemeenten van Brandweer Zone Rand.
Argumentatie
Begrotingsvoorstel 2021 geeft maximaal invulling aan de ons opgelegde taken. De uitgebreide motivatienota en cijferbundel geven een overzicht van de uitgaven en inkomsten van Brandweer Zone Rand in functie van de prioriteiten van 2021.
Aan de uitgavenkant (investeringen) gaven de burgemeesters aan dat de expliciete koppeling van een voertuig aan een persoon niet wenselijk is. Dit voorstel werd dan ook herbekeken in functie van enkel de operationele noden. Het begrotingsvoorstel wordt in die zin ook aangepast en terug gebracht naar 7 i.p.v. 9 dienstvoertuigen.
Deze dienstvoertuigen zullen operationeel ingezet worden voor de diensten operaties, risicobeheersing, en logistiek en binnen de 4 regio’s. De implementatie van de nieuwe organisatiestructuur vraagt voor meerdere collega’s binnen een dienst of een regio meer verplaatsingen dan vroeger naar verschillende posten of gemeenten. We verwachten een grotere flexibiliteit om op verschillende locaties in de zone te werken en om op zeer regelmatige tijdstippen met elkaar en met de burgemeesters in overleg te gaan. Op dit moment ontgrieven we bepaalde posten van hun dienstvoertuig of commandovoertuig. Hierdoor ontstaan er wrevel of operationele ongemakken en zelfs hiaten.
Naast dienstverplaatsingen geven deze operationele voertuigen meer mogelijkheden naar de invulling van de 24/7 operationele wachtrollen voor OVD, dir BW en dir CP-OPS voor de hele zone. Omwille van deze operationaliteit worden deze voertuigen prioritair ingericht. We koppelen de voertuigen aan diensten of regio’s en niet aan exclusief aan personen. Enkel wie van dienst is, zal dus beschikken over een voertuig.
Aan de inkomstenzijde zijn de werkingsmiddelen van de zone afkomstig uit de gemeentelijke dotaties, de federale dotaties en de retributies.
De afspraken gemaakt met de verschillende gemeentebesturen bij opmaak van het meerjarenbeleidsplan met betrekking tot het opsplitsen van de gemeentelijke dotaties in investeringstoelagen en werkingstoelagen wordt bestendigd en de begroting 2021 werd opnieuw in die zin opgemaakt. Op die manier volgt de investeringstoelage de effectieve investeringsuitgave en weegt niet op de autofinancieringsmarge van de gemeenten. Zij beslissen dan zelf hoe ze dit financieren of verwerken in hun investeringsbudget.
De verdeelsleutel voor de gemeenten wordt berekend op basis van de actuele (= laatst gekende gegevens 1/1/2020) cijfers van zowel bevolkingsaantal als kadastraal inkomen waarbij het aantal inwoners voor 75% weegt en het totaal K.I. per gemeente voor 25% meegenomen wordt in de berekening.
Net zoals bij opmaak van de begrotingen van vorige jaren zijn ook nu de actuele cijfers met betrekking tot het kadastraal inkomen op 1/1/2020 niet beschikbaar. We rekenen dus opnieuw met geactualiseerde bevolkingscijfers maar met gegevens van het kadastraal inkomen van 2019. De dotaties zullen geactualiseerd worden bij begrotingswijziging 2021.
De aanpassingen van het begrotingsvoorstel worden nog verwerkt in een definitieve cijferbundel. De investeringen komen dan op een totaal van 4.922.342,00 euro i.p.v. 4.990.342,00 euro (zoals eerst voorgesteld was op de zoneraad van 30 oktober).
Van zodra de definitieve cijferbundel en motivatienota opgemaakt zijn, zullen deze aan de zoneraad bezorgd worden.
Bijlagen
- 20201127 FIN Bijlage 1 Bundel cijfers Begroting 2021
- 20201127 FIN Bijlage 2 Motivatienota Begroting 2021
Beraadslaging
Het voorstel werd tijdens de meningsvormende bespreking op voorgaande raad en college uitgebreid toegelicht. De boodschap dat de koppeling van personenvoertuigen aan functies als een onderdeel van een mogelijke verloning opgenomen zou worden, werd beschouwd als niet wenselijk. Dit werd meegenomen en op basis hiervan werd het begrotingsvoorstel herwerkt. Momenteel zijn deze dienstvoertuigen dus enkel voorzien in functie van de noodzaak voor de operaties: voor de 3 diensten en de 4 regio’s. Behalve voor dienstverplaatsingen zullen ze ook gebruikt worden in functie van het opnemen van de wachtdiensten. Wanneer ze niet nodig zijn voor deze personen, dan zijn deze beschikbaar voor de volledige dienst en zullen dus ook anderen dit voertuig kunnen gebruiken.
De burgemeester van Brasschaat, Philip Cools, had zich tijdens vorige zoneraad moeten verontschuldigen wegens een begrotingsconclaaf in zijn gemeente. Daarbij werd vastgesteld dat de ontvangsten van de gemeentebesturen zullen afnemen in de personenbelasting en door een responsabiliseringsbijdrage. In naam van het college van Brasschaat had de de financieel directeur een voorstel uitgewerkt om de toelage tegen 2025 te verminderen (concreet met 50.000 euro voor Brasschaat, of 500.000 euro voor de volledige zone). Vanuit Brandweer Zone Rand werd hierop voorlopig negatief geantwoord aangezien dit een materie is die enkel door de zoneraad besloten kan worden. In het kader van de evaluatie van het meerjarenbeleidsplan en eventuele gerealiseerde overschotten kan wel bekeken worden of een vermindering van exploitatietoelage mogelijk is.
De waarnemende voorzitter stelt dat deze situatie zich voordoet voor meer gemeentebesturen en niet enkel voor Brasschaat.
De burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs, vraagt zich af wie waarom een voorstel heeft gedaan om bepaalde personeelsleden een extralegaal voordeel te bieden in de vorm van een voertuig. Gemeentebesturen willen nooit met extralegale voordelen werken. Hij gaat er van uit dat bij de hervorming de leidinggevenden er voor wat hun verloning betreft op vooruit zijn gegaan.
De zonecommandant stelt dat - zoals steeds bij een hervorming - er geborgd werd dat niemand er op zou achteruitgaan (= federaal vastgelegd). Voor de beschikbaarheden is op dat moment de operationaliteitspremie ingevoerd. De zonecommandant stelt dat pistes van bijkomende voordelen bij de opmaak van de organisatiestructuur bekeken en verdedigd werden omdat collega’s in dezelfde graad heel verschillende verantwoordelijkheden kunnen hebben en hierop afgerekend worden, zonder een definitieve bevorderingsgraad. Daarom werd deze piste voorgesteld.
Maar ook voor andere functies moeten er oplossingen gezocht worden. Zo wordt er momenteel preventie gedaan door brandweermannen en officieren en krijgen ze voor een zelfde verantwoordelijkheid dus een heel verschillende verloning. Bij de voorbereiding van de structuur werden door de organisatie 9 doelstellingen vooropgesteld waarbij een correcte waardering in functie van de verantwoordelijkheden er één was.
De burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs, stelt dat er bij de gemeentebesturen een andere cultuur is en dat men met bescheidener voertuigen rijdt dan van 40.000 euro en dat van de burgemeesters verwacht wordt dat zij dit kunnen verklaren.
Het bedrag is gebaseerd op de voertuigen die beschikbaar zijn “op markt” en waar dus geen eigen procedure voor gevoerd moet worden. Uit de beschikbare voertuigen werd een Skoda Octavia Break weerhouden die +/- 38.000 euro kost. Dit voertuig moet dan bijkomend operationeel uitgerust worden, zodat het geschikt wordt voor de uitvoering van interventies.
De burgemeester van Kalmthout, Lukas Jacobs, stelt dat de lokaal commandant het voertuig van Kalmthout gebruikte alsof het zijn persoonlijk voertuig was. Die zou dan vrij komen. Niemand anders reed er mee, dus de post werd er ook niet door ontgriefd. Hij vraagt om streng op het gebruik toe te zien omdat het gebruik als extralegaal heel gevoelig ligt.
De zonecommandant stelt dat het bij deze duidelijk is dat het voertuig niet als een extralegaal voordeel gebruikt mag worden. Ze zullen dus enkel gebruikt worden als ze van dienst zijn. Ze wijst er ook op dat de voorziene voertuigen standaard voertuigen zijn en dus niet geschikt voor bijvoorbeeld tussenkomsten op de heide waar nog steeds speciale voertuigen voor nodig zullen zijn. Dit voertuig blijft dan ook in Kalmthout voor de officier van dienst.
De burgemeester van Wuustwezel, Dieter Wouters, sluit zich aan bij vorige sprekers en stelt dat de organisatie moet toezien dat de afstand met de lokale besturen niet te groot wordt. Het dienstvoertuig is daarbij symbolisch. Hij sluit zich ook aan bij de burgemeester van Brasschaat en stelt dat de gemeente in 8 jaar nog nooit zo krap bij kas zat. Het is dan ook raar dat de brandweer en de politie over een reservefonds beschikt.
De waarnemend voorzitter stelt dat met financieel directeurs onderzocht wordt wat mogelijke oplossingen zijn en op de volgende zoneraad zal toegelicht worden hoe de eventuele afbouw van de reserves kan gebeuren.
Er worden geen verdere opmerkingen geformuleerd.
De begroting wordt goedgekeurd.
Financiële implicatie
Financiële informatie
Begroting 2021.
Advies financiële dienst
Niet van toepassing.
Motivering
Niet van toepassing.
Besluit
Artikel 1
De zoneraad keurt het voorstel van Begroting 2021 goed.