Zitting van 3 maart 2023
OPENBARE ZITTING
5 Algemeen - Kynologenteams - wijziging samenwerkingsovereenkomst met Binnenlandse Zaken
Beschrijving
Juridische gronden
● Wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid.
● Koninklijk Besluit van 10 juni 2014 tot bepaling van de opdrachten en taken van civiele veiligheid uitgevoerd door de hulpverleningszones en de operationele eenheden van de civiele bescherming.
● Koninklijk Besluit van 11 oktober 2002 tot organisatie van kynologenhulpverleningsteams.
● Ministerieel Besluit van 2 oktober 2009 betreffende de opleidingen van hulphondengeleider en van instructeur in de kynologenhulpverlening, de accreditering van de kynologenhulpverleningsteams & de functie van coördinator van de kynologenhulpverleningsoperaties.
● Koninklijk Besluit van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.
● Besluit van het zonecollege op 9 september 2022 betreffende Kynologenteams - wijziging samenwerkingsovereenkomst met BiZa.
● Besluit van het zonecollege op 16 december 2022 betreffende Kynologenteams - wijziging samenwerkingsovereenkomst met BiZa.
Aanleiding
De FOD Binnenlandse Zaken bezorgde in mei 2022 een nieuwe samenwerkingsovereenkomst
voor de bovenzonale inzet van de kynologenhulpverleningsteams.
Tot op heden heeft Brandweer Zone Rand deze nog niet getekend. Deze voldoet immers niet aan de afspraken die eerder gemaakt werden met de FOD.
De FOD Binnenlandse Zaken laat nu weten dat zij, bij gebrek aan actuele wettelijke basis genoodzaakt zijn om de oude overeenkomsten op te zeggen op datum van 31 december 2022. Hiertoe werd reeds eerder een aangetekend schrijven bezorgd. Op 12 december 2022 werd een nieuw schrijven ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken met de vraag de samenwerkingsovereenkomst alsnog te ondertekenen.
Het zonecollege heeft deze samenwerkingsovereenkomst bekeken en haar advies op gegeven.
Argumentatie
De opdracht “Hondenteams volgens het KB van 11 oktober 2002 tot organisatie van kynologenhulpverleningsteams” behoort tot de gespecialiseerde bovenzonale opdrachten uitgevoerd door de zones, de operationele eenheden van de Civiele Bescherming, of door beiden.
De directie operaties van de Algemene Directie Civiele veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken coördineert, in voorkomend geval met het Crisis- en coördinatiecentrum van de Regering en het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid, de technische en operationele voorbereiding van sommige bovenzonale gespecialiseerde opdrachten van de zone en van de operationele eenheden bepaald.
In 2020 is vanuit BiZa de vraag gekomen om een engagement vanuit Brandweer Zone Rand op te nemen voor twee geaccrediteerde hondenteams. Op 6 november 2020 werd na uitgebreide uitleg over de werking en organisatie van de kynologenhulpverleningsteams, het engagement van Brandweer Zone Rand bevestigd om maximaal 2 actieve kynologenteams (hond + geleider) te faciliteren.
Omdat verschillende vrijwilligers hadden laten weten dat ze interesse hadden in de opleiding en
het effectieve werk, moest er een keuze gemaakt worden. Deze keuze werd aan de Algemene Directie Civiele Veiligheid gelaten in functie van het grootste potentieel tot slagen in de opleiding en accreditatie. Er werden gesprekken gevoerd met potentiële kandidaten uit de zone met Lennart Vanvoorden en Alexander Lerno, vrijwilliger-specialisten coördinatie kynologen hulpverleningsteams van FOD BiZa.
Er werd toen zowel mondeling als schriftelijk bevestigd dat het logischer zou zijn om deze specialisatie van bij de start op een hoger beleidsniveau te activeren. Deze zonale beslissing was dus in afwachting van hoger beleid hierover.
Op vraag van FOD BiZa werden uiteindelijk twee nieuwe teams naar de school gestuurd, twee hondengeleiders elk met hun hond. De kosten van de opleiding werden betaald door Brandweer Zone Rand. Daarnaast volgden de collega's ook de nodige trainingen, uiteraard op voorwaarde dat de beschikbaarheid, de permanente en voortgezette opleiding voor hun reguliere taken als brandweerman niet in het gedrang komen.
Op 14 december 2020 werd nogmaals aangegeven dat het logischer zou zijn om deze specialisatie van bij de start op een hoger beleidsniveau te activeren (zo kunnen meerdere competente personen, al dan niet van de brandweer, deelnemen) en dat onze zonale beslissing dus in afwachting was van hoger beleid hierover.
Mede op vraag van enkele zones werd vanuit Netwerk Brandweer het gesprek opgestart om de toekomstige werking, los van de brandweer, te bespreken. Er werd begin 2021 bevestigd dat de piste om de specialisatie onder te brengen bij de Civiele Bescherming bekeken zou worden.
Het eerste voorstel van samenwerkingsovereenkomst stelt o.a. dat:
● de opleidingsuren in elk opzicht een dienstactiviteit, gerekend in arbeidsuren of in diensturen, of diensttijd vormen, en dus vergoed worden door de zone.
● de zone zich verbindt om de hondengeleider, de instructeur en de coördinator die tot hun zone behoort voldoende beschikbaar te stellen om de operationele werking van de kynologenhulpverlening te garanderen.
● de zone zich verbindt de geaccrediteerde hondengeleider en/of de coördinator naar kynologenhulpverleningsoperaties te laten vertrekken, van zodra deze opgeroepen wordt door het Nationaal Crisiscentrum.
● de zone zich verbindt de hondengeleider de permanente opleidingen te laten volgen, met een minimum van 60 uur per jaar.
Daar tegenover staat dat Algemene Directie Civiele Veiligheid de zone een vergoeding zal uitkeren voor de uren tijdens dewelke de geaccrediteerde hondengeleider of de coördinator heeft deelgenomen aan de kynologenhulpverleningsoperaties, aan de permanente opleidingen
en aan de federale testen. Voor de permanente opleiding weliswaar met een maximum van 90 uur per jaar.
Het uurloon dat gehanteerd zal worden voor de berekening van de vergoeding is het uurloon van de laagste graad en laagste weddeschaal van het operationeel personeel van de Civiele Bescherming. Bijgevolg is 10,59 EUR het te indexeren bedrag van de uurvergoeding. Voor de inzet van een korporaal is dit ongeveer kostendekkend, voor een sergeant met meer dan 8 jaar anciënniteit niet (11,49 EUR), los van de verhoging bij interventies 's nachts en in het weekend. Dit betekent dat de zone zal moeten bijleggen om deze specialisatie op bovenzonaal niveau mogelijk te maken.
Omwille van het feit dat deze samenwerkingsovereenkomst veel verantwoordelijkheden naar de zones doorschuift, werd een nieuw gesprek gevraagd met Lennart Vanvoorden en Alexander Lerno, vrijwilliger-specialisten coördinatie kynologen hulpverleningsteams van FOD BiZa. Dit gesprek vond plaats op 14 december 2022.
Er werd het engagement uitgesproken dat :
● er wordt gewerkt aan een overgang van de kynologenhulpverleningsteams van de hulpverleningszones naar de Civiele Bescherming. De vacatures voor de instructeurs worden verwacht in het voorjaar van 2023. Voor de kynologenteams zelf wordt dit ook bepleit en zal dit mogelijks in 2024 van start gaan.
● de startdatum van deze overeenkomst aangepast wordt van 1 juli 2022 naar 1 januari 2023.
● het contract van onbepaalde duur wordt aangepast naar een einddatum van 31 december 2024 om ervoor te zorgen dat de overgang vanaf 1 januari 2025 effectief een feit zal zijn. De opzegbaarheid van het contract met een opzegtermijn van 3 maanden wordt wel behouden.
● de eerste paragraaf van artikel wordt aangepast naar "De zone verbindt zich er toe de hondengeleider, de instructeur en de coördinator die tot hun zone behorende in de mate van het mogelijke beschikbaar te stellen om de operationele werking van de kynologenhulpverlening te organiseren.
De zone erkent de noodzaak voor het operationeel houden van kynologenteams en wil hierin bijdragen in deze overgang naar vrijwilliger-specialisten bij de Civiele Bescherming. Concreet betekent dit de verderzetting in opleiding en inzet van 3 geaccrediteerde kynologenteams van Brandweer Zone Rand.
De nieuwe samenwerkingsovereenkomst met gevraagde wijzigingen werd overgemaakt met afgesproken engagementen en wijzigingen opgenomen.
De andere zones met kynologenteams zullen ook ondertekenen op voorwaarde dat het hier gaat over een overgangsmaatregel.
Bijlagen
- ZC 20220909_bijlage_2022_632_KDM_IBZ_opzegging overeenkomst kynologenhulpverlening
- ZC 20220909_bijlage_brief NWB aan ADCV mbt Rescue Dogs (nieuwe contracten)
- ZC 20220909_bijlage_Overeenkomst Hulpverleningszones Kynologenhulpverlening (NL)
- ZC 20221216_bijlage_Brief minister Binnenlandse Zaken
- ZC 20230303_bijlage_defintieve samenwerkingsovereenkomst kynologenhulpverlening getekend
Financiële implicatie
Financiële informatie
ADCV voorziet een vergoeding voor inzet van hondenteams dewelke niet volledig in verhouding is met de vergoeding die wij aan operationele collega's betalen.
Advies financiële dienst
Bij ondertekening te voorzien in de vergoeding voor vrijwilligers.
Motivering
Bij ondertekening te voorzien in de vergoeding voor vrijwilligers.
Besluit
Artikel 1
De zoneraad neemt akte van de voorgestelde samenwerkingsovereenkomst voor bovenzonale inzet van de kynologenteams.
Artikel 2
De zoneraad gaat akkoord te gaan met deze samenwerkingsovereenkomst met ingang op 1 januari 2023 en geeft opdracht aan de zonecommandant om deze verder op te volgen.