Zitting van 25 november 2022
OPENBARE ZITTING
4 Financiën - Begroting 2023 - besluitvormend
Beschrijving
Juridische gronden
● Artikelen 26 en 24 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
● KB van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszone.
● Ministeriële omzendbrief FOD Binnenlandse Zaken van 12 augustus 2022 betreffende de onderrichtingen voor de opmaak van de begroting van de hulpverleningszones voor 2023 en de bijhorende begrotingswijzigingen.
● Besluit zoneraad 28 oktober 2022 omtrent Begroting 2023 - meningvormend.
Aanleiding
Het meerjarenbeleidsplan 2020-2025, blijft dienen als basis voor de opmaak van Begroting 2023. Gezien de stijgende loonkosten, energieprijzen en de PFAS-problematiek werden de cijfers geactualiseerd en aangepast aan de noden van 2023.
Argumentatie
Begrotingsvoorstel 2023 geeft maximaal invulling aan de ons opgelegde taken o.a. op vlak van risicobeheersing en operaties. Er wordt een bewuste keuze gemaakt voor verschillende projecten die bijdragen aan een kwalitatief betere hulpverlening en aan de motivatie van de manschappen en medewerkers.
De personeelsbudgetten werden aangepast aan de actuele index en houden eveneens rekening met de reeds gekende indexeringen voor 2023. De aanwervingen en bevorderingen volgens het operationeel en niet-operationeel personeelsplan worden realistisch ingeschat in functie van de startdata in 2023. Doch op vraag van de zoneraad van 28 oktober 2022 werden deze aangepast naar een realisatiegraad van 95%.
De werkingsuitgaven houden rekening met de sterke stijging van de (energie)uitgaven en de PFAS problematiek (bodemonderzoeken én schuimtransitie). Deze verhogingen hebben een grote impact op de uitgaven binnen de gewone dienst.
Een aantal strategische keuzes mét financiële impact moet nog steeds gemaakt worden :
● Implementatie van een centrale dispatching met inbegrip van keuzes op vlak van samenwerking met andere zones, inzet van (eigen) personeel, aanbesteding van een nieuwe oproepcomputer aangepast aan de huidige en toekomstige noden van de zone...
● Verdere uitwerking van het operationeel materieelplan voor wat betreft de specialisaties en de taken voor de brandweer waarvoor vandaag nog geen operationeel antwoord geformuleerd is;
● Lange termijn visie op vlak van kazernes (aantallen, kwaliteitseisen...) in overleg met de gemeenten als eigenaar van de kazernes;
● Lange termijn visie op vlak van de ziekenwagens;
● Bouw van een nieuw zonaal kantoor.
De werkingsmiddelen van de zone zijn afkomstig uit de gemeentelijke dotaties, de federale dotaties en de retributies.
De afspraken gemaakt met de verschillende gemeentebesturen bij opmaak van het meerjarenbeleidsplan met betrekking tot het opsplitsen van de gemeentelijke dotaties in investeringstoelagen en werkingstoelagen wordt bestendigd en de begroting 2023 werd opnieuw in die zin opgemaakt. Op die manier volgt de investeringstoelage de effectieve investeringsuitgave en weegt niet op de autofinancieringsmarge van de gemeenten. Zij beslissen dan zelf hoe ze dit financieren of verwerken in hun investeringsbudget.
Bijlagen
- 20221125 FIN Bijlage 1_Bundel Begroting 2023
- 20221125 FIN Bijlage 2_Motivatienota Begroting 2023
Beraadslaging
De voorzitter leidt het nieuwe voorstel tot begroting 2023 in. Hij stelt dat de lucht uit de begroting werd gehaald en nog meer moeite werd gedaan dan voordien.
Er wordt door de bijzondere rekenplichtige, Jerry Kegels, een toelichting gegeven over de veranderingen tegenover het voorstel van oktober. Voor een volledige toelichting zie: https://brandweerzonerand.be/content/zoneraad-2022.
Burgemeester Dieter Wouters stelt de vraag of de herleiding van de personeelsuitgaven van 100 % naar 95 % een realistische inschatting is.
De bijzondere rekenplichtige bevestigt dat om een realistische inschatting gaat. Historisch gezien kan worden vastgesteld dat als de jaarrekening wordt opgemaakt de uitgaven lager zijn dan verwacht, wat heeft te maken met afwezigheden en andere. De door de zoneraad gegeven opmerking dat bij personeelskosten nog marge zit, heeft ertoe geleid dat de personeelsuitgave werd herleid tot 95 %.
De voorzitter vult aan dat nog naar 92 % kan worden gegaan, maar geeft aan dat er dan te veel lucht wordt uitgeperst.
De bijzondere rekenplichtige licht toe dat ook de vrijwilligersvergoedingen al zijn aangepast. Evenwel stelt hij dat een risico bestaat dat als er vele interventies zijn, er toch hogere personeelsuitgaven zijn. Bij de opmaak heeft de zone zich gebaseerd op de kennis die de zone heeft en waarvan thans wordt gedacht het met de voorgestelde uitgaven te kunnen realiseren.
De bijzondere rekenplichtige verduidelijkt dat er tegenover het initiële meerjarenplan een stijging is van 2,2 %. Bij de werkingstoelagen wordt meer gevraagd, maar er wordt minder opgevraagd bij de investeringen.
Burgemeester Philip Cools verduidelijkt de visie van de gemeente Brasschaat. Hij gaat in op het personeelsplan dat in 2019 werd goedgekeurd en het gegeven dat het een organisatie in ontwikkeling betreft. Hij geeft aan dat het om aanwervingen gaat die moeten gebeuren, maar stelt tegelijkertijd dat het er veel zijn. Hij stelt dat de vermindering van 5 % van de personeelsuitgaven, de onderbenutting, een goed principe is omdat uit de jaarrekening altijd blijkt dat er een overschot is. De 95 % is berekend op het volledige personeel met aanwervingen die zouden gebeuren. Hij stelt dat het budget werd verhoogd met de bijkomende aanwervingen daarvan 95 % werd genomen.
Hij verwijst naar een gelijkaardig probleem bij de gemeenten, waar mensen eveneens vragen om meer personeel, wat op dit moment niet gaat. Binnen de gemeente wordt een onderbenuttig gebruikt van 4 %. Hij stelt dat indien je bepaalde profielen moet aanwerven, de zone dit moet proberen binnen het vastgestelde budget en daarbinnen wel verschuivingen mogelijk zijn. Ook de politie heeft gesmeekt om bijkomend personeel, waarop ontkennend is geantwoord.
De burgemeester stelt dat de oefening met een herleiding met 5 % van de personeelsuitgaven is gebeurd, maar dat dit ook gebeurt bij de jaarrekening of een budget. Hij meent dat het niet echt een besparingsmaatrregel is die de gemeente Brasschaat had voorzien. Hij stelt dat het personeel toch wordt ingezet. Hij geeft aan grote hoop te hebben bij de vrijwilligers en de rest van administratieven te voorzien, waarbij vanuit Brasschaat werd verwacht dat die profielen opnieuw onder de loep zouden worden gelegd en er diende te worden bekeken of het niet via andere verschuivingen zou kunnen om dat probleem aan te pakken.
De burgemeester geeft aan blij en ontgoocheld te zijn, omdat het maar louter om 5 % gaat. Tegen nieuw personeel wordt vanuit de gemeente nee gezegd, hoewel bij de brandweer ongebreideld ja wordt gezegd. Tegelijkertijd verontschuldigt de burgemeester zich voor het woordgebruik en stelt dat die term wat kort door de bocht was.
De voorzitter stelt dat dit wat kort door de bocht is en de oefening inzake personeel reeds eerder was gebeurd. Hij stelt dat ook een aanpassing is gedaan voor zo'n 700.000 euro, waarbij dit zo beperkt en doelgericht mogelijk werd gedaan. Hij stelt dat de oefening die vorige keer is gedaan, niet goed genoeg was, waardoor lucht uit het voorstel van de begroting is uitgehaald. Hij stelt dat het zonecollege niet alles slikt wat door de korpsleiding wordt gezegd, maar hij benadrukt dat hier geen rek op zit. Het verder ontmantelen, zou onverantwoord zijn. De voorzitter zegt dat de zone geen waterhoofd wil zijn en dat dient te worden benadrukt dat de zone nog steeds in ontwikkelng is. Hij maakt een vergelijking met de begroting in Edegem die nog niet rond is en waarbij 53 % van het personeel moest reorganiseren. De voorzitter stelt in eer en geweten te kunnen zeggen dat de mensen op hun tandvlees zitten. Het verder beperken van de begroting zoals ze nu voorligt, leidt ertoe dat bepaalde dingen niet kunnen worden gewaarborgd. Hij geeft aan zich hierbij onprettig te voelen, zowel als voorzitter, als burgemeester.
Tot slot stelt hij dat de zone en het zonecollege een ruimere begroting hadden kunnen voorleggen met meer lucht, maar dat dit niet is gebeurd. De voorzitter hoopt dat dit ook wordt gerespecteerd.
Burgemeester Frank Gys vraagt of de oefening voor een begroting 2023 niet vóór 1 november moest klaar zijn in plaats van 25 november.
De zonecommandant stelt dat de zone dit graag vorige maand had afgerond en als je het strikt juridisch toepast, dit vóór 1 november moest zijn, maar binnen de zone is altijd gesteld dat het de bespreking eerst meningvormend en dan besluitvormend dient te gebeuren.
Burgemeester Dieter Wouters stelt de woordkeuze die gebruikt werd, te begrijpen, maar zeggen dat het niet verantwoord is, is wel een verkeerde woordkeuze, dat dit niet goed overkomt. Het komt aan de zoneraad toe om goed te keuren of niet.
De voorzitter repliceert dat het onverantwoorde aspect betrekking heeft op het niet kunnen uitvoeren van bepaalde zaken.
Burgemeester Dieter Wouters vult aan dat het nu over personeel gaat, waarvan hij meent dat mensen op hun tandvlees zitten, maar hij stelt dat er nog andere zaken zijn, de nieuwbouw, de investeringen. Er zijn een aantal besturen die het voorstel niet kunnen betalen. Je kan het met een meerderheid beslissen, en je kan zeggen dat ze dat moeten betalen, maar dat is een ongemakkelijke positie voor hen.
Burgemeester Dirk Bauwens stelt dat de zoneraad een aantal vergaderingen geleden het materiaalverdeelplan goedgekeurd, waar toen de keuze is gemaakt om, tegen de vraag van de zone in, toch drie extra ladderwagens in dienst te houden. Dat betekent een investering van 2 miljoen dat er tegenover staat. Nu wordt gevraagd verder te besparen en op de uitdrukkelijke vraag van de zone om de organisatie verder te laten ontwikkelen en ervoor te zorgen dat extra personeelsleden die nodig zijn om potentiële fouten te vermijden, zoals de juridische medewerker, dan vind ik het onverantwoord van ons als zoneraad daarop besparen. Terwijl om de lieve vrede te bewaren dan toch extra materiaal in stand te houden, wat niet is gevraagd. Dat vind ik geen verantwoorde keuze. Daarvoor is hij bereid er terug naar de investeringskant te kijken, want dat vraagt ook in de exploitatie kosten naar verzekering en dergelijke meer. Als daarop kan worden bespaard, dan wil hij daar verder naar kijken, maar de burgemeester benadrukt dat dit qua personeel echt wel nodig is. De zonecommandant kan een aantal voorbeelden aanhalen waarmee we worden geconfronteerd en waaruit blijkt dat er nood is aan extra personeelsleden en wat verantwoord is om calamiteiten te voorkomen.
De voorzitter voegt toe dat de nice to haves van de profielen eruit zijn gehaald en wat november vorig jaar [lees: 2022] is goedgekeurd. Er is dan ook niets aan veranderd omdat de zone deze profielen nog steeds nodig heeft.
Burgemeester Bart Seldeslachts geeft aan dat zijn antwoord genuanceerd is. Hij bedankt de administratie en het zonecollege voor de oefening te doen en dat er met een fijne kam erdoor is gegaan. Hij stelt dat het fijn is dat de oefening opnieuw is gemaakt. 95 % is een gemakkelijke oefening om in te schrijven. De oefening die werd gedaan en waarbij 770.000 afgaat van gemeentelijke bijdragen, is volgens hem eigenlijk maar 220.000 euro. Hij stelt dat het een goede beslissing is om er lucht uit te krijgen.
Anderzijds stelt hij dat als hij kijkt naar vrijwilligers die gaan blussen, zij vooral willen blussen. Hij geeft aan dat de andere taken van de brandweer nodig zijn, er zijn ondersteunende taken nodig. Hij stelt ook dat dit wettelijke allemaal is voorzien, maar benadrukt dat een vrijwilliger vooral wil blussen. Hij stelt dat gedurende zeven jaar de brand al is geblust en uitgegaan. Er werden mogelijk allemaal nieuwe helmen aangekocht, maar mogelijk gingen de oude misschien ook nog mee, hoewel het misschien niet meer is gekeurd. Hij stelt dat in een gemeentelijke organisatie ook veel dingen zijn die nog niet in orde zijn in gemeente, maar dat gemeenten dit stap per stap oplossen. Hij geeft aan dat het mogelijk is ondersteunende taken dan te doen, maar ook dat de zone er nog mee kan wachten.
Hij stelt dat zijn antwoord in die zin genuanceerd is. Deze vergadering vindt plaats in december en de zone heeft nog geen begroting. Hij stelt dat misschien nog kan worden bijgestuurd, maar dat gemeenten ook niet willen dat er geen begroting is en de zoneraad daar zijn verantwoordelijkheid correct moet opnemen. Hij stelt dat de zone meer moet besparen, hij de oefening apprecieert, maar benadrukt dat vóór 1 januari nog een begroting nodig is.
Burgemeester Gaston Van Tichelt verwijst naar het belang van de slide met het initieel meerjarenplan. Hij benadrukt dat de zone in een andere context zit vandaag, een context waarbij sprake is van inflatie, pfas en toch voor dit jaar slechts een stijging is van 2,5 %. Dat is veel minder dan wat de context had aangegeven. De burgemeester stelt dat als je kijkt vanuit het initieel meerjarenplan en je vergelijkt met de huidige cijfers, is er fel bespaard want anders zaten de bedragen nu veel hoger. Een situatie waar vele gemeenten van de zone mee worden geconfronteerd.
De voorzitter hamert erop dat Brandweer Zone Rand de goedkoopste zone blijft, wat wil niet zeggen dat de zone en de zoneraad dit moeten laten ontsporen, maar hij benadrukt dat dit thans geenszins het geval is. Hij maakt de vergelijking met de politie, waar 16 % meer wordt gevraagd, wat een ontzettende toename is in vergelijking met de hulpverleningszone. De brandweer wil inderdaad branden blussen en het werkt nu, maar iedereen zit tot op zijn tandvlees en totdat de brand is niet wordt geblust... Hij stelt dat de zone een rechtspersoon is, een bedrijf met 1.000 medewerkers, waarbij een apparaat shared services nodig heeft om 21 culturen te verenigen. Hij stelt luidop de vraag welke multinational dat kan met zo weinig overhead.
De zonecommandant gaat in op de bemerking dat brandweermannen vooral blussen en interventies doen en dat deze daardoor ook zichtbaar zijn voor de burger. Zij stelt bovendien te begrijpen dat dat voor burgemeesters één van belangrijskte dingen is. Het zit in het DNA van een brandweerman omdat altijd te doen. Nooit wordt door brandweer gezegd dat we iets niet doen. Omkaderende taken zijn daarom nodig. Ze verwijst hiervoor naar een goedkeuring die werd verkregen voor nieuwe ademluchttoestellen aan te kopen. Ze stelt dat 200 van 1.000 toestellen zijn vervallen en moeten worden vervangen. Ze stelt dat indien een helm niet meer is gekeurd en er een arbeidsongeval mee zou gebeuren, dat dit niet verantwoordbaar is. Bepaalde materialen gaan vervangen moeten worden. Alles wordt gedaan wat nodig is voor een nieuw toestel, waarbij een heel proces wordt doorlopen, vragen die nodig zijn die worden gesteld, syndicale partners die worden geconsulteerd, enz. om dan het materieel effectief aan te kopen, waarbij mensen worden opgeleiden om ze ermee te laten werken, enz. Al die dingen zijn buiten het effectief blussen van de branden, maar die zijn wel nodig om zaken aan te kopen en in dienst te stellen. Ze benadrukt dat er zo honderden voorbeelden zijn van ondersteunende diensten voor de brandweerzorg om brandweermannen die willen blussen dat ook te kunnen laten doen.
De zonecommandant verwijst naar een ernstig arbeidsongeval van vorige week. Binnen acht dagen moet het onderzoek naar de federale diensten, wat veel tijd vraagt en waarbij iedereen de agenda moet vrijmaken. Je moet de brandweerman beschermen, ongeval aangegeven, dat moet worden behandeld worden en er moet voor worden gezorgd dat het morgen niet opnieuw gebeurt. Op papier is misschien niet alles noodzakelijk, maar in werkelijkheid zijn dat wel de stappen.
Burgemeester Maarten De Veuster stelt te zien dat er aan het voorstel is gewerkt en dat hij het zonecollege erin steunt. Niettegenstaande stelt hij dat hij bij het zien van de cijfers, zeker naar 2024 en 2025 toe, investeringen worden uitgesteld en personeel hopelijk dan niet moet worden ontslagen. Hij stelt dat het op een bepaald moment stopt en de exploitatie is wat het is. Hij stelt dat die mensen nodig zijn, maar ook naar investeringspoot moet worden gekeken. Zo stelt hij dat de trein van het zonaal kantoor voortgaat, de zone met kazernes zit, eigendommen, enz. Hij stelt dat op een bepaald moment mensen belangrijker zijn dan bakstenen. Hij geeft aan dat elke investering die je doet een exploitatiekost met zich meebrengt. Hij stelt daarvoor een oproep te willen doen. Hij stelt dat het voor 2023 goed is, maar dat het in 2024-2025 niet meer kan worden betaald.
De voorzitter vat het samen en stelt dat de zone een begroting nodig heeft. Een begroting die nodig is, waarbij op mensen wordt ingezet. Hij stelt dat het de verantwoordelijkheid van het zonecollege is om alle inkomsten en uitgaven tegen het licht houden. Hij stelt dit al redelijk dwingend te hebben gedaan en dat het zonecollege dit nog meer in betrokkenheid van de zoneraad wil doen. Hij stelt dit mee als vast punt op de agenda te zetten.
Inzake de nieuwbouw van het zonaal kantoor stelt hij er straks op terug te komen en dit niet mee in de begroting zit van 2023 omdat dit pas een impact heeft op 2026.
Burgemeester Sven Deckers uit eerst zijn waardering voor brandweermensen die effectief de brand gaan blussen en benadrukt dat dit niet mag worden vergeten.
Hij stelt tevens zijn waardering te uiten aan het zonecollege om de begrotingsoefening met het team te doen.
Vervolgens komt hij terug op het gegeven dat organisatie in opbouw is. Hij stelt dat het personeel nodig is. Dat is anders dan een gemeente, een vetgemeste gemeente. Brecht is allesbehalve een vetgemeste gemeente, is dit nooit geweest of gaat dit volgens hem ook nooit worden. De vragen die hij kreeg van Brecht, de algemeen directeur en het MAT, die waren allemaal legitiem. Hij stelt dat het allemaal dezelfde argumenten waren als die vandaag worden aangehaald, maar dat de gemeente daarop 'nee' heeft geantwoord. Taken die de gemeente niet kan doen daardoor, ook al zijn ze verplicht, dan doet de gemeente dat niet en ziet men nadien hoe het afloopt. Hij stelt dat het de economische realiteit is om naar uitgaven te kijken.
Hij stelt burgemeester Dirk Bauwens te volgen en de hand in eigen boezem moet worden gestoken, waarbij de zoneraad beslissingen heeft vooruit geschoven voor de liefde vrede. Hij stelt dat niet verstandig is om dit te doen, meer bepaald voor wat betreft het kaeerneplan en het materieelplan. Bij het bekijken van de cijfers kan je als burgemeester niet zeggen dat het te veel geld kost als er drie bijkomende ladderwagens worden gekocht, die moeten worden onderhouden en wat in de exploitatie zit. Een investering is niet het grote probleem, maar wel de exploitatiekost. Hij stelt met zichzelf in het reine te willen zijn en hij dit dan niet verkocht krijgt, waar echt personeel te weinig is waar ook iedereen op zijn tandvlees zit en waar geen extra personeel komt. Hij stelt dat slechts een besparingsoefening werd gedaan en de lucht -eruit is gehaald, wat heel goed is. Hoewel dit geen besparing op zich is. De burgemeester stelt zich niet dwars voor de goedkeuring van de begroting te willen voorleggen, maar dat hij zich wel onthoudt van de stemming.
De voorzitter stelt dat het moeilijk is aan bepaalde verplichtingen niet te voldoen, zeker als hulpverleningszone. Hij stelt nog altijd te worstelen met de federale dotatie 50/50. Hij stelt te kloppen op de nagel en wordt gekeken naar de extra steun die een opluchting gaat betekenen, maar waarvan thans nog niet mag worden uitgegaan.
De voorzitter stelt dat de zone geen nieuwe vragen stelt, maar dat het personeelsplan reeds is besproken en toen is gezegd dat de bijkomende profielen echt nodig zijn. Er wordt niets nieuw gevraagd, maar het betreft een minimum dat de zone nodig heeft om wettelijk in orde te zijn.
Burgemeester Sven Deckers vult aan dat het plan is opgesteld bij het begin van de legislatuur en dat het nodig is in de organisatie voor verschillende taken. Hij stelt enkel dat de gemeentelijke dienstverlening erop achteruit gaat.
Burgemeester Dirk Bauwens stelt dat er een groot verschil is. Brandweer Zone Rand is een nieuwe organisatie, waarbij de taken vroeger door de gemeenten werden opgenomen en toen de gemeentelijke personeelsleden die taken opnamen. Vandaag is de brandweer een nieuwe organisatie, waarbij taken niet werden opgenomen door de gemeente. Hij stelt dat wettelijke zaken wel worden uitgevoerd door mensen die er zijn, maar andere taken naar de achtergrond verschuiven en dat is het grote verschil. Wat de zone hier doet, zijn wettelijke taken uitvoeren en als dat er niet is dan komt de bescherming en dienstverlening in het gedrang, wat het grote verschil is met de gemeente.
De voorzitter stelt dat iedereen hetzelfde wil, met name het moet betaalbaar zijn en wettelijk in orde zijn. Hij stelt de begroting oprecht te willen voorleggen. Niet omdat ze nodig is alleen, maar ook omdat even adequaat uitgaven tegen het licht worden gehouden, ook de investeringen. Hij stelt dit in de toekomst nog meer te willen doen met de betrokkenheid van de zoneraad.
Burgemeester Bart Seldeslachts voegt toe dat de vraag niet is dat wordt bespaard tegenover wat de zone dit jaar doet, maar dat wordt bespaard op wat de zone in de toekomst gaat doen.
Daarnaast reageert de burgemeester op een reactie van burgemeester Gaston Van Tichelt. Hij stelt dat het inderdaad iets meer is, maar hij in de gemeente Kontich niet in het meerjarenplan blijft. Hij stelt een oefening te doen om een aantal zaken te schuiven en te besparen. Echter, niet om te besparen in de werking die de zone vandaag doet, maar in de meerkost van het meerjarenplan en die kost die er extra komt. Hij wil geen besparing van de huidige brandweerwerking. Hij stelt te vermoeden dat geen gemeente meer gaat uitgeven dan oorspronkelijk is voorzien.
De voorzitter stelt dat lokale schouders veel moeten dragen. Hij stelt een front te moeten vormen met andere hulpverleningszones om nog eens een vuist te maken richting de federale dotatie.
Burgemeester Frank Gys merkt op dat dit niet in orde komt als men eerlijk is. Hij stelt zich zorgen te maken, hoewel de begroting wel goed in elkaar zit. Hij stelt zich niet aangesproken te voelen als vetgemeste gemeente. Hij stelt de vraag of vanuit het zonecollege of de administratie kan worden bepaald wat kan en dat de zoneraad volgend jaar de oefening niet opnieuw moet doen, maar het budget nu al wordt geplafonneerd.
De zonecommandant merkt op dat overeenkomstig de nieuwe gemeente boekhouding (NGB) elk jaar een begroting moet worden voorgelegd en de administratie elk jaar naar de zoneraad moet komen om een discussie over de begroting te voeren. Plafonneren lijkt daarom niet mogelijk. Dit is het wettelijk kader waarbinnen de hulpverleningszone moet fungeren.
Burgemeester Frank Gys suggereert net daarom te plafonneren. Hij stelt dan ook dat hoe het ook moet gebeuren, in het personeelsplan of kazerneplan, dat dan niet uitmaakt.
Burgemeester Dirk Bauwens repliceert dat er ook onverwachte zaken komen zoals pfas en pfos, waarbij je de uitkomst niet kent.
Burgemeester Sven Deckers stelt te vrezen, zoals ook in Brasschaat, de discussie dan opnieuw naar boven komt.
De zonecommandant voegt toe dat voor volgend jaar voor zes sites een beschrijvend onderzoek inzake pfas nodig is. Indien dan nog een sanering nodig is, zit dat nergens in het meerjarenplan, hoewel het dan aan de hulpverleningszones is om de sanering uit te voeren. De zonecommandant merkt op met die budgetten niet meer brandweerwerking te doen. Bovendien stelt ze geen personeel te hebben om het op te volgen, wat extern moet worden gedaan. De zonecommandant geeft aan absoluut samen met de zoneraad te willen bekijken waar het op werking, investering, kazernes of voertuigen mogelijk is. Evenwel geeft ze aan niet te willen besparen op personeel dat nodig is.
Burgemeester Erik Broeckx stelt dat alles is gezegd, maar gaat in op de mogelijkheid goed te keuren mits voorwaarden en dat de begroting 2023 niet zo vrijblijvend blijft, bijvoorbeeld door het voeren van een discussie over het kazerneplan en het materieelplan. Hij stelt gemakkelijk te kunnen praten zonder kazerne, maar dat het wel een oefening betreft waar de zone door moet. Hij stelt dan ook voor voorwaarden op te leggen bij de goedkeuring van de begroting en op relatieve wijze goedkeuring te verlenen, waarbij bijvoorbeeld wordt afgesproken dat de zoneraad er binnen zes maanden moet uit zijn om een begrotingswijziging te doen in functie van het meerjarenplan. Door dit te koppelen aan een goedkeuring, zet je volgens de burgemeester een stap vooruit en kan de oefening worden verdergezet.
De voorzitter stelt dit engagement te willen geven, maar niet op zes maanden. Daar moeten ook beslissingen worden genomen. Het engagement is uitgesproken, maar het is niet aangewezen dit te koppelen aan de begroting. Hij stelt allemaal afdoende vertrouwen te hebben in elkaar en alle gemeenten in hetzelfde schuitje zitten, in volle betrokkenheid, maar het niet is aangewezen om een deadline op te leggen die niet haalbaar is en moeilijk is;
Burgemeester Erik Broeckx stelt dat er een engagement wordt gevraagd.
Burgemeester Dirk Bauwens stelt voor de nieuwbouw van het zonaal kantoor te koppelen aan het kazerneplan.
Burgemeester Maarten De Veuster stelt de oefening inzake het kazerneplan te begrijpen, maar stelt dat dit emotioneel en gevoelig is en dit onmogelijk is om binnen zes maanden uit te voeren.
Hij stelt voor de begroting te koppelen aan de nieuwbouw en het kazerneplan. Hij stelt de begroting goed te keuren, maar dat dit ook in functie van 2024-2025 dient te worden bekeken in functie van het kazerneplan, waarbij ook de nieuwbouw van het zonaal kantoor eraan wordt gekoppeld.
De voorzitter legt het voorstel tot begroting 2023 voor en stelt dat het de eerste keer is dat dit niet unaniem gaat worden goedgekeurd, maar dat dit het legitieme is aan dit orgaan [lees: zoneraad].
De volgende burgemeesters keuren de begroting 2023 goed:
● burgemeester Koen T'Sijen - Boechout
● burgemeester Koen Metsu - Edegem
● burgemeester Gaston Van Tichelt - Essen
● burgemeester Bart Van Couwenberghe - Hove
● burgemeester Lukas Jacobs - Kalmthout
● burgemeester Rudy Verhoeven - Lint
● burgemeester Sanne Van Looy - Malle
● burgemeester Erik Broeckx - Mortsel
● burgemeester Johan De Ryck - Ranst
● burgemeester Dirk Bauwens - Schilde
● burgemeester Maarten De Veuster - Schoten
● burgemeester Liesbeth Verstreken - Zoersel.
De volgende burgemeesters onthouden zich van de stemming tot goedkeuring begroting 2023:
● burgemeester Philip Cools - Brasschaat
● burgemeester Sven Deckers - Brecht
● burgemeester Bart Seldeslachts - Kontich
● burgemeester Frank Gys - Wommelgem
● burgemeester Dieter Wouters - Wuustwezel.
De volgende burgemeesters stemmen tegen de goedkeuring begroting 2023: geen.
Financiële implicatie
Financiële informatie
Begroting 2023.
Advies financiële dienst
Niet van toepassing.
Motivering
Zie motivatienota.
Besluit
Artikel 1
De zoneraad keurt de Begroting 2023 goed.
Artikel 2
De zoneraad engageert zich om het kazerneplan en de investeringen te bekijken in functie van de opmaak begroting 2024-2025 en het meerjarenplan.