NOTULEN - ZONERAAD

Zitting van vrijdag 28 augustus 2020

 

 

Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

1Secretariaat - Notulen van de vorige vergadering

 

Bijlagen

  • 20200828 SECR Bijlage 1 Notulen ZR_20200703

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad keurt de notulen goed van de zitting van de zoneraad van 3 juli 2020 zonder opmerkingen.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

2Financiën - Begrotingswijziging 2020/01 gewone dienst en buitengewone dienst - meningvormend

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikelen 26 en 24 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        KB van 19 april 2014 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de hulpverleningszone.

        Brief FOD Binnenlandse Zaken van 18 oktober 2019 betreffende de raming van het bedrag van de federale dotaties en de budgettaire instructies.

        Brief FOD Binnenlandse Zaken van 1 april 2020 betreffende het bedrag van de federale dotaties 2020.

 

Aanleiding

Na zes maanden werking in 2020 is een begrotingswijziging noodzakelijk.

 

Argumentatie

De begrotingswijziging is noodzakelijk omwille van een aantal redenen, met name:

 

        aanpassing van het rekeningresultaat 2019;

        actualisering investeringsartikels ;

        actualisering investeringstoelagen ;

        actualisering retributies ;

        bijsturing budgetten in functie van voortschrijdend inzicht;

 

Het definitief ontwerp van budgetwijziging dient door het zonecollege vastgesteld te worden ten laatste op vrijdag 28 augustus 2020 voorafgaand aan de zoneraad.

De toelichting aan de gemeenteraadsleden, algemeen- en financieel directeurs is voorzien in de week van 14 september 2020.  Een exacte datum moet nog vastgesteld worden.

 

De begrotingswijziging 2020/1 voor de gewone en buitengewone dienst wordt ter zitting toegelicht door de Bijzondere Rekenplichtige, de heer Jerry Kegels.

 

Bijlagen

  • 20200828 FIN Bijlage 1 Bundel cijfers Begrotingswijziging 2020
  • 20200828 FIN Bijlage 2 Motivatienota Begrotingswijziging 2020

 

Beraadslaging

De zoneraad neemt kennis van de begrotingswijziging. Een aantal burgemeesters stellen vragen.

 

Burgemeesters Dieter Wouters en Philip Cools stellen zich de vraag hoeveel het reservefonds bedraagt. De bijzondere rekenplichtige, de heer Jerry Kegels, licht toe dat het reservefonds voor de buitengewone dienst ongeveer één miljoen euro bedraagt en het reservefonds voor de gewone dienst vóór de begrotingswijziging ongeveer 400.000,00 euro bedraagt. Het voorstel impliceert dat er voor het jaar 2020 360.000,00 euro wordt toegevoegd aan het gewone reservefonds.

 

Burgemeester Bart Seldeslachts werpt op dat het vanuit gewone boekhouding een goed idee is om een reservefonds aan te leggen, maar hij stelt zich de vraag of dit goed is vanuit een meerjarenplanning en BBC. Bij BBC wensen gemeenten zo exact mogelijk te financieren en budgetteren. Hij meent dat indien er zich een ramp voordoet, Brandweer Zone Rand beter kan lenen als dat kan of de dotatie optrekken, maar reservefondsen proberen op nul te zetten. Hij vraagt om het reservefonds niet te laten groeien en eerder te laten uitdoven dan aangroeien. Burgemeester Dieter Wouters sluit zich hierbij aan omdat hij meent dat met die gelden lokaal zaken kunnen worden gerealiseerd. Burgemeesters Philip Cools en Sven Deckers delen eveneens deze mening.

 

Burgemeester Dirk Van Mechelen antwoordt namens het zonecollege. Burgemeester Dirk Van Mechelen voegt toe dat hij de idee voor het versterken van het reservefonds op tafel heeft gelegd.  Hij verduidelijkt ten eerste dat Brandweer Zone Rand niet onder BBC valt. Binnen BBC wordt er geen gebruik gemaakt van gewone en buitengewone dienst, maar bij de boekhouding van Brandweer Zone Rand wel. Bij de meerjarenbegroting, twee à drie jaar geleden, werd politiek afgesproken dat een saldo van de begroting zou worden aangewend om over te dragen aan de investeringen, dus het saldo van de begroting van het vorige dienstjaar gaat naar de investeringen. Het saldo van de vorige begroting van 2019 is 258.000,00 euro. Daarom werd er gezegd 250.000,000 euro over te hevelen naar de investeringen van 2020. Door het reservefonds op te trekken met 360.000,00 euro wordt er "een potje" gecreëerd, wat in BBC geen zin heeft omdat je overschot enkel mag gebruiken voor investeringen in het daaropvolgende dienstjaar. Dit wil zeggen dat als Brandweer Zone Rand met ongelooflijke calamiteiten wordt geconfronteerd (bv. enorme heidebranden), we massaal veel volk, mensen en middelen moeten inzetten, waar Brandweer Zone Rand een pak geld voor nodig heeft. Het reservefonds laat toe dat Brandweer Zone Rand over een buffer beschikt om het te financieren, zonder de gemeenten opnieuw te moeten raadplegen. Bij BBC heeft dat geen zin, maar wel in het boekhoudsysteem van Brandweer Zone Rand. Burgemeester Van Mechelen voegt toe dat je twee dingen kan doen. Dit is een voorzieningsmaatregel om de gemeenten te beschermen tegen schokken die er gaan aankomen en er zelfs een jaar kan komen waarbij dotaties kunnen worden verlaagd. Hierbij wordt opgemerkt dat corona in 2021 en 2022 in de richting van gemeenten gaat komen, wat hen pijn gaat doen en de dotatie van de gemeenten dan niet moet worden verhoogd.

 

De voorzitter doet het voorstel om de begrotingswijziging zoals voorgesteld goed te keuren, maar dat thans wordt gezegd dat het reservefonds nu voldoende hoog is. Bij een volgende begrotingswijziging, etc. kan een andere modus operandi worden gehanteerd.

De zoneraad gaat akkoord met dit voorstel.

 

Bijkomend merkt burgemeester Philip Cools op dat de uitgaven van de buitengewone dienst werden verlaagd met 164.000,00 euro omdat de aankoop van de grond voor de bouw van een nieuw zonaal kantoor nog niet werd gefinaliseerd. Inzake de aankoop van de grond wordt verduidelijkt dat de gemeente Brasschaat contact heeft gehad met het kabinet van Lydia Peeters om aan te geven dat zowel door de gemeente Brasschaat als Brandweer Zone Rand gelden zijn voorzien voor de financiering van de grond. Er werd aangegeven dat men ging aandringen bij De Lijn om de verkoop verder te zetten, maar tot op heden werd vanuit De Lijn geen verdere actie ondernomen. Burgemeester Cools geeft aan dat intussen een beroep werd gedaan op de minister-president om aan te sturen op verkoop.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Begrotingswijziging 2020.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad keurt het ontwerp van begrotingswijziging 2020/01 goed.

 

Artikel 2

De zoneraad besluit dat de reservefondsen, met inbegrip van de voorziene verhoging in het ontwerp van begrotingswijziging 2020/01, op dit moment het plafond hebben bereikt.

 

Artikel 3

De zoneraad beslist om in de week van 14 september 2020 een digitale informatievergadering te organiseren voor de algemeen- en financieel directeurs en de gemeenteraadsleden.

 

Artikel 4

De zoneraad beslist dat een afvaardiging van het zonecollege aanwezig is tijdens deze informatievergaderingen.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

3Overheidsopdrachten - Persoonlijke beschermingsmiddelen - Aankoop communicatie- en volgelaatsmaskers

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikelen 26 en 85 wet van 15 mei 2017 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikel 42, §1, 1°, d wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

        Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, concessies, zoals gewijzigd door de wet van 4 december 2016, wet van 16 februari 2017 en wet van 15 april 2018 (wet rechtsbescherming).

        KB van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren zoals gewijzigd door de wet van 15 april 2018 (KB plaatsing).

        KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 7 februari 2014, Koninklijk Besluit van 22 mei 2014, Koninklijk Besluit van 22 juni 2017 en wet van 15 april 2018 (KB uitvoering), in het bijzonder artikel 38/1 - aanvullende werken, leveringen of diensten.

        KB van 30 augustus 2013 tot vaststelling van de minimale normen betreffende de persoonlijke beschermingsmiddelen en de bijkomende uitrusting.

        Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.

        Besluit zonecollege 8 november 2019 omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen - aankoop autonoom ademhalingstoestel.

 

Aanleiding

De huidige ademluchttoestellen zijn van het type Dräger PSS 7000 en aangekocht via het raamcontract van Binnenlandse Zaken. Nieuwe maskers dienen om de toestellen die einde levensduur zijn te vervangen, of toestellen dewelke beschadigd zijn en niet meer in aanmerking komen voor herstelling, te vervangen. De communicatiesets kaderen in de visie van Brandweer Zone Rand (hierna 'zone') na aankoop van de sepura radio's in autopompen, ladder- en tankwagens dat elke brandweerman moet kunnen communiceren.

 

Argumentatie

Alle toestellen in onze zone zijn van het merk Dräger.  De test- en vultoestellen zijn hierop voorzien. Er is een onderhoudscontract met de firma Dräger voor controle en algemeen onderhoud van de ademluchttoestellen, en onze wagens zijn voorzien van houders waar deze toestellen perfect in passen.

 

Raamcontracten II/MAT/A11-318-13 en II/MAT/A12-303-12 tussen Dräger Safety Belgium NV en FOD Binnenlandse Zaken liepen af op 1 september 2018. Op basis van dit contract heeft Brandweer Zone Rand de afgelopen jaren, voor de verschillende posten, toestellen aangekocht door gebruik te maken van de procedure van een bijkomende aankoop. Aangezien een herhaling van dezelfde werkwijze niet meer aan te raden is, werd gekeken naar een alternatief. Brandweerzone Waasland werkt momenteel aan een nieuw raamcontract voor alle brandweerzones. Gunning is echter, in het beste geval, pas voorzien eind 2020. Hieruit volgt mogelijk een nieuwe leverancier. FOD Binnenlandse Zaken heeft niet onmiddellijk plannen om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. Een eigen procedure voeren lijkt ons op dit moment ook niet opportuun, om het dossier van zone Waasland niet te hypothekeren.

 

Omdat alle ademluchttoestellen van Brandweer Zone Rand van het type PSS Dräger zijn, en dat bij een operationele inzet de compatibiliteit met de bestaande toestellen noodzakelijk is, is de aankoop van noodzakelijke accessoires dan ook enkel mogelijk bij de originele leverancier.

 

Op grond van artikel 42, §1, 1°, d) wet overheidsopdrachten wordt slechts één ‘unieke’ ondernemer geraadpleegd, namelijk Dräger Safety Belgium.

 

Deze opdracht is een nabestelling op basis van de opdrachten: 1) ‘levering van volgelaatmaskers en filters voor diverse overheidsdiensten’ - bestek met referentie II/MAT/A11-318-13 en 2) ‘levering van autonoom ademhalingstoestel met open kringloop’ - bestek met referentie II/MAT/A12-303-12. Beide werden geplaatst door de FOD Binnenlandse Zaken, die optrad als aankoopcentrale voor alle Belgische hulpdiensten. Hierbij beroepen we ons op het feit dat mededinging ontbreekt om technische redenen.

 

Om technische redenen van interoperabiliteit, standaardisatie en het verzekeren van een adequate hulpverlening, is het absoluut noodzakelijk dat deze bestelling wordt geplaatst bij dezelfde ondernemer als deze die de voornoemde raamovereenkomsten heeft uitgevoerd. Enkel de voornoemde ondernemer garandeert een perfecte werking van deze veiligheidskritische apparatuur omdat enkel zo de perfecte aansluiting/ aanvulling op de apparatuur die reeds is aangekocht onder de voornoemde raamovereenkomsten kan worden gegarandeerd.

 

Middels de nieuwe raamovereenkomst die in 2020 wordt geplaatst, wordt hiervoor een adequate oplossing gezocht in de zin dat als er nieuwe apparatuur zou worden gekozen, deze in een globale raamovereenkomst met een langere looptijd, stapsgewijs kan worden uitgerold naarmate de bestaande apparatuur uit dienst wordt genomen. Zodoende kan het gebruik van twee systemen tegelijkertijd worden vermeden.

 

Het voorwerp van deze  nabestelling wordt beperkt tot de bestellingen van de communicatiemaskers, extra maskers ter vervanging, fleshoezen en opbergbakken. De beperkte scope van deze  nabestelling, vormt tevens een verantwoording om de voorliggende opdracht niet in mededinging te stellen, zodat op een snelle, eenvoudige en efficiënte wijze met de voornoemde raamovereenkomsten van de FOD Binnenlandse Zaken compatibele apparatuur kan worden aangekocht.

 

Nieuwe sets worden pas aangekocht als het resultaat van de gunning van het nieuwe raamcontract bekend is.

 

De bestelling wordt enkel gegund indien de prijzen gunstiger of maximaal gelijk zijn aan (of - per uitzondering - in het verlengde liggen van de prijzen die werden geboden onder de raamovereenkomsten van de FOD Binnenlandse Zaken).  Hiertoe wordt een eenvoudige offertevraag gesteld.

 

Onderstaande aantallen dienen te worden voorzien:

 

ITEM

AANTAL

EP VOLGENS RAAMCONTRACT

EXCL. BTW

INCL. BTW

FPS com plus VA R-C stemversterker en PTT kabel

207

€ 450,00

€ 93.150,00

€ 112.711,50

Volgelaatsmasker FPS 7000 S-fix met helmbeugel - post 1

20

€ 185,00

€ 3.700,00

€ 4.477,00

Beschermhoes persluchtfles

50

€ 35,00

€ 1.750,00

€ 2.117,50

Aluminium koffer ademluchttoestel

5

€ 115,00

€ 575,00

€ 695,75

 

TOTAAL

 

 

€ 99.175,00

€ 120.001,75

 

Bijlagen

  • 20200828 FIN Bijlage 1 ademhalingstoestel open kringloop
  • 20200828 FIN Bijlage 2 DDB-20-008_Draeger_ademlucht
  • 20200828 FIN Bijlage 3 Motivatie communicatie maskers en accesoires

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

35151/744-51 Logistiek PBM's - aankoop machines, exploitatiematerieel en uitrusting.

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

Gunstig advies voor deze aankoop.  De nodige budgetten voor de aankoop van deze toestellen zijn opgenomen in de begroting.  Het ramingsbedrag bedraagt 99.175,00 euro excl. BTW of 120.001,75 euro incl. 21% BTW.

 

Besluit

 

Artikel 1

Bovengenoemde opdracht "Aankoop communicatie- en volgelaatsmaskers" wordt gegund via een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 2

Goedkeuring wordt verleend aan de argumentatie, de raming en de wijze van gunning voor de opdracht "Aankoop communicatie- en volgelaatsmaskers" opgesteld door Brandweer Zone Rand.  De raming bedraagt 99.175,00 euro excl. BTW of 120.001,75 euro incl. 21% BTW.

 

Artikel 3

Bekendmaking gebeurt via een eenvoudige offertevraag gezien het ontbreken van mededinging om technische reden, overeenkomstig de wettelijke bepalingen.  Volgende firma wordt uitgenodigd om een offerte in te dienen: Dräger Safety Belgium NV, met maatschappelijke zetel Heide 10 te 1780 Wemmel, gekend onder het KBO nr. BE0476.476.173.

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien op artikelnummer 35151/744-51 - Logistiek PBM's aankoop machines, exploitatiematerieel en uitrusting.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

4Technische preventie - Politiereglement PTI - voorstel ontwerp

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Artikelen 119 en 135, §2 Nieuwe gemeentewet.
  • Artikel 4 van de wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen
  • Artikel 5, §1 t.e.m. 3 van het Koninklijk besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones
  • Besluit zonecollege 9 augustus 2019 - Politiereglement - doorverwijzing naar de zoneraad om een afvaardiging aan te duiden voor de principiële goedkeuring van het politiereglement - goedkeuring plan van aanpak.
  • Besluit zoneraad 30 augustus 2019 - Politiereglement - aanduiding afvaardiging voor de principiële goedkeuring van het politiereglement - goedkeuring plan van aanpak.
  • Besluit zoneraad van 3 juli 2020 waar een eerste toelichting werd gegeven.

 

Aanleiding

Verschillende gemeentebesturen werken aan hun politiereglement of hebben in het verleden aangegeven om hieraan te willen werken. Een gemeenschappelijke basis is dan ook aangewezen.

 

Argumentatie

In 2014 werd een opdracht gegeven om een zonaal ontwerp van politiereglement op te maken. Hierbij werd enkel naar de technische aspecten gekeken. Er werd een vergelijking gemaakt van de bestaande reglementen en gekeken wat de grootst gemene deler was. Er werd daarbij ook naar het reglement van Antwerpen gekeken om naar uniformiteit binnen de grotere regio te streven.

 

Ondertussen werd gezocht naar een manier van implementeren. Hoe men een politiereglement invoert, heeft een grote impact en is dus minstens even relevant als wat men op het vlak van brandveiligheid vraagt aan deze inrichtingen.

 

Het doel van de uitwerking van dit voorstel van reglement is om te komen tot een gelijke bescherming voor alle inwoners van Brandweer Zone Rand. We willen dit doen met een duidelijk kader waarmee we de veiligheid verhogen, maar afgestemd op het risico. De voorwaarden moeten realistisch zijn voor de adviseur en het beleid, zodat afwijkingen worden voorkomen. Het moet aanvaardbaar zijn voor de exploitant, zodat hij bereid is om de maatregelen ook uit te voeren. Tot slot voorzien we redelijke termijnen en is er een horizon vooropgesteld van 10 jaar.

 

Het al dan niet invoeren van dit reglement blijft een gemeentelijke bevoegdheid. In hulpverleningszone Rivierenland hebben alle gemeentebesturen het voorstel van zonaal reglement ingevoerd. Het creëert grote duidelijkheid voor alle eigenaars van publiek toegankelijke inrichtingen, voor de brandweer en indien nodig voor de politie.

 

In oktober 2019 werden twee infomomenten voorzien waarop input bekomen werd van een aantal ambtenaren en mandatarissen, in hoofdzaak noodplanningscoördinatoren.

 

Aan de burgemeesters werd gevraagd om hun opmerkingen tegen 9 augustus aan de afdeling risicobheersing te bezorgen. Op 10 augustus werd nog een herinnering gestuurd. Op 13 augustus werden er nog geen vragen of bedenkingen ontvangen.

 

Op de vraag naar bureaus die ons bij de communicatie van het reglement zouden kunnen ondersteunen, werd één voorstel ingediend.

 

Oorspronkelijke planning:

  • 10 augustus verwerken vragen, opmerkingen en bedenkingen van burgemeesters.
  • 28 augustus meningvormend “voorstel politiereglement publiek toegankelijke inrichtingen”.
  • 25 september goedkeuring “voorstel politiereglement publiek toegankelijke inrichtingen”.
  • oktober - december mogelijkheid voor gemeentebesturen om reglement goed te keuren met ingang van 1 januari 2021.

 

Communicatie:

  • september 2020 aanstellen van een communicatiebureau.
  • 1 januari communicatie en documentatie beschikbaar voor besturen die willen starten met het politiereglement.

 

Bijlagen

  • 20200813 vergelijkingstabel politiereglement

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Artikelnummer 351-30/124-06 - Prestaties derden, eigen aan functie.

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in de begroting 2020.  Er is een budget beschikbaar van 10.000,00 euro voor de communicatie over dit reglement.  Gemeentebesturen die het invoeren krijgen hierdoor de nodige ondersteuning.

 

Besluit

 

Artikel 1

Het ontwerp van reglement wordt op een volgende vergadering van de zoneraad ter goedkeuring voorgelegd.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

5Algemeen - Nazicht hydranten - impact per gemeente

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

  • Artikel 7/1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid (hierna 'Wet Civiele Veiligheid').
  • KB van 8 november 1967 houdende, voor de vredestijd, de organisatie van de gemeentelijke en gewestelijke brandweerdiensten en coördinatie van de hulpverlening in geval van brand.
  • Het ministerieel rondschrijven van 14 oktober 1975 stelt dat het de opdracht is van de gemeentebesturen om de hydranten en brandkranen op hun grondgebied te controleren en te onderhouden.
  • Verslag van de kamercommissie Binnenlandse zaken van 11 maart 2015 over het onderhoud van de hydranten.
  • Schriftelijke vraag aan de Senaat nr. 6-2237 van 15 januari 2019.
  • Besluit zonecollege van 9 oktober 2015 waarin gesteld werd dat de technische commissie een overzicht moest maken van de werkwijze per gemeente met inbegrip van de beschermde gemeenten. In afwachting zou de bestaande werkwijze verder gezet worden.
  • Besluit zoneraad van 27 september 2019 - Nazicht hydranten - kennisneming voorstel Pidpa.
  • Besluit zonecollege van 8 mei 2020 - Nazicht hydranten.
  • Besluit zoneraad van 3 juli 2020 - Algemeen - Nazicht hydranten - Impact per gemeente.
  • Besluit zonecollege 28 augustus 2020 - Nazicht Hydranten - Bepalen advies aan Zoneraad.

 

Aanleiding

Aanleiding van dit agendapunt is een vraag van burgemeester Bart Seldeslachts op 21 februari 2020 over het standpunt van de zoneraad in verband met de controle van hydranten en of dit al dan niet per gemeente door Pidpa kan opgenomen worden.

 

De zoneraad besliste om dit agendapunt - na toelichting op 3 juli 2020 - opnieuw te agenderen, deze keer te besluitvorming.

 

Argumentatie

Kapitein Danny Van Oeckel gaf op 8 mei en 12 juni 2020 een toelichting aan het zonecollege waarna het zonecollege zich geëngageerd heeft om dit agendapunt over het onderhoud van de hydranten op de zoneraad te brengen.

 

De Wet Civiele Veiligheid stelt in artikel 7/1:

 

Ҥ 1. De gemeenten beschikken, overeenkomstig de door de Koning bepaalde voorwaarden ennormen, over voldoende bluswatervoorraden met het oog op het blussen van branden door de operationele diensten van de civiele veiligheid en het organiseren van oefeningen voor deze diensten.

§ 2. De gemeenten inventariseren de bluswatervoorraden en brengen de adequate signalisatie aan om het vinden, de toegang en het gebruik van de bluswatervoorraden te vergemakkelijken.

§ 3. De gemeenten voorzien in het nazicht en het onderhoud van de bluswatervoorraden. Zij zorgen ervoor dat er voldoende hydranten en afsluiters op het waterleidingnet worden aangebracht en dat deze steeds gemakkelijk bereikbaar en bruikbaar zijn. De gemeenten zorgen ervoor dat de watervergaarbakken van de openbare instellingen en de natuurlijke waterwinplaatsen van het openbaar domein steeds gemakkelijk bereikbaar en bruikbaar zijn.”

 

Op een schriftelijke vraag d.d. 15 januari 2019, gesteld aan de Minister van Binnenlandse Zaken over het onderhoud van hydranten, werd volgend antwoord gegeven:

 

“Het is dus duidelijk vastgesteld dat het de verantwoordelijkheid van de gemeenten is om over voldoende bluswatervoorraden te beschikken om het hoofd te bieden aan brandgevaar, deze voorraden te identificeren, in kaart te brengen en te signaleren en in te staan voor hun toegang, onderhoud en nazicht.” (Vr. en Antw. Senaat 2018-19, 15 januari 2019, nr. 6/2237, (Vr. F. Desquesnes).

 

Hierna wordt een overzicht gegeven van de wijze waarop het onderhoud van de hydranten vandaag in de verschillende gemeenten van Brandweer Zone Rand gebeurt.

 

Voor het onderhoud van hydranten door een derde partij ramen we de kosten op gemiddeld 10,00 euro per twee jaar of 5,00 euro per jaar per hydrant. We baseren ons op gevonden prijzen van 8,00 tot 14,00 euro per hydrant.

 

Gemeenten die reeds instonden voor het onderhoud.

20 % van de gemeentebesturen heeft deze kosten steeds op zich genomen.

 

Mortsel en Schilde zijn twee voormalig beschermde gemeenten. Het gemeentebestuur heeft er steeds de kosten voor het nazicht gedragen. Voor deze gemeentebesturen, kan verwacht worden dat het uitbesteden aan een maatwerkbedrijf een besparing zal opleveren. In Malle gebeurde het nazicht door twee PWA’ers. De verwachting is dat het goedkoper gaat worden.

 

Zowel in Wommelgem als in Stabroek gebeurde de terugkoppeling niet zoals het hoort en is er dus geen zekerheid over de opvolging of de kwaliteit van de controles. Dit zal er in de toekomst wel zijn.

 

 

Gemeenten waar men Pidpa de opdracht heeft gegeven om een offerte aan te leveren

Deze gemeentebesturen hebben een dossier in voorbereiding bij Pidpa.

In Zoersel zijn er door de brandweer al heel lang geen controles meer gebeurd omdat het een taak van de gemeente was.

 

 

Posten waar de brandweer het ooit gedaan heeft, maar er niet meer in slaagt

Voor deze gemeentebesturen zou het een meerkost betekenen van gemiddeld 8.000,00 euro.

 

 

Gemeenten waar de brandweer en de gemeente het samen deden

Deze gemeentebesturen deden al een deel van het werk. Zij kunnen dit uitbesteden aan de maatwerkbedrijven, wat de kosten zal drukken. Het zal ook zoals te voorzien in een tweejaarlijkse cyclus gebeuren en niet zoals in Brasschaat in een cyclus van drie jaar.

 

 

Gemeenten waar de brandweer het tot nu nog zou doen

Blijkbaar heeft de gemeente Edegem deze kosten altijd voor Boechout, Hove en Lint op zich genomen. Voor Boechout, Hove en Lint kunnen we de kosten ramen op 7.500, 4.000 en 2.000 euro, maar zij hebben  deze kosten nooit eerder gedragen.

 

 

Wuustwezel en Brecht zijn de twee uitzonderingen in onze zone omdat daar het nazicht gebeurde in een 3-jaarlijkse cyclus en de brandweermannen dit nog altijd willen doen. Voor Brecht heeft het geheel de grootste impact. Voor hen kunnen we de kosten op 12.000 euro per jaar ramen.

 

 

Zonaal totaal:

 

 

Als we dit samenvatten krijgen we volgend resultaat:

 

  • 20 % van het nazicht gebeurt door de gemeente.
  • 13 % gebeurt door de gemeente samen met de brandweer.
  • 17 % van de gemeenten stapt in op het voorstel van Pidpa.
  • 28 % van het nazicht gebeurt door brandweerposten die het op orde hadden.
  • 22 % deed de brandweer in het verleden, maar loopt hoe langer hoe moeilijker.

 

Dit betekent dat in de helft van de gevallen de gemeente haar wettelijk voorziene rol in het verleden al heeft opgenomen of is dit nu via Pidpa aan het regelen.

 

Het zonecollege heeft akte genomen van de verschillen tussen de diverse gemeenten en benadrukt het belang van de controle van hydranten. Als het misloopt, zoals wanneer een hydrant onbereikbaar of onbruikbaar is, is het gemeentebestuur aansprakelijk. Hoewel het een gemeentelijke bevoegdheid betreft, is het voor de wettelijke opdracht van de brandweer van cruciaal belang dat de hydranten bruikbaar en bereikbaar zijn. Er moet dus een oplossing worden gezocht, zodat gegarandeerd kan worden dat alle hydranten op het grondgebied van Brandweer Zone Rand worden gecontroleerd.

 

Het zonecollege stelt voor om voor een gemeenschappelijk doel te definiëren en te bereiken dat binnen drie jaar (dit is tegen 1 juli 2023) 95 % van de hydranten op het grondgebied van Brandweer Zone Rand effectief wordt gecontroleerd.

 

Ter vervollediging merkt het zonecollege op dat een aantal gemeentebesturen reeds een aanbestedingsdossier in voorbereiding hebben bij Pidpa om de controle van hydranten op zich te nemen. Het zonecollege maakt gewag van de mogelijkheid dat gemeentebesturen toetreden tot het raamcontract  van Pidpa om te zorgen dat voormeld doel tijdig kan worden gerealiseerd.

 

De meerkost voor de gemeentebesturen voor dit onderhoud kan voor de kleine gemeenten zoals Lint en Borsbeek, geschat worden op een 2.000 euro per jaar. Voor het grootste deel van de gemeentebesturen zal het gaan over een 7.500 euro per jaar. Voor de uitschieters zoals Brecht, Wuustwezel, Brasschaat, waar veel hydranten aanwezig zijn, kan een 12.500 euro verwacht worden, maar de vergoeding die Pidpa uitkeert op basis van het aantal hydranten staat ook in verhouding tot deze kosten.

 

Voor de eerste bespreking van dit agendapunt wordt verwezen naar de notulen van de zoneraad van 3 juli 2020.

 

Bijlagen

  • 20200828 RISC Bijlage 1 Raamcontract controle hydranten

 

Beraadslaging

De voorzitter licht het voorstel van het zonecollege van 28 augustus 2020 toe. Het zonecollege onderscheidt vier belangrijke aspecten, met name:

 

1) Het is van belang dat alle hydranten op het grondgebied van Brandweer Zone Rand operationeel zijn, ze moeten werken en worden gecontroleerd omdat dit levensnoodzakelijk is. Het uitgangspunt hierbij is een volledige controle van 100 %.;

2) Het is de wettelijke verplichting van de burgemeesters om erop toe te zien dat de hydranten op het grondgebied van hun gemeente werken, bruikbaar zijn en worden gecontroleerd. Het lokaal bestuur, met andere woorden de burgemeester, is hiervoor verantwoordelijk.;

3) Een aantal gemeenten hebben reeds actie ondernomen (bijvoorbeeld contracten afsluiten met Pdipa) om de verantwoordelijkheid op te nemen en de controle op hydranten uit te voeren. Het is daarbij van belang dat Pidpa of een andere leverancier dit rechtstreeks kan regelen met de gemeente, waarbij het niet opportuun is dat Brandweer Zone Rand als tussenpersoon fungeert, maar waar dit beter één op één kan worden geregeld tussen pidpa en de lokale besturen;

4) Brandweer Zone Rand komt hiervoor financieel tegemoet voor een bedrag van 60.000,00 euro zoals dit werd voorzien in de begroting sedert 2015. Dit bedrag vloeit terug naar de 21 gemeentebesturen opdat de factuur van Pidpa of een andere leverancier hiermee (deels) kan worden gefinancierd.

 

De zonecommandant geeft nadere toelichting en benadrukt dat het van belang is een werkwijze te hanteren die zo eenvoudig mogelijk en zorgen dat er een één op één relatie is tussen pidpa of andere partner en de gemeente.  Op het moment van de zonevorming zat bij de begroting het controleren van de hydranten er solidair mee in, er wordt dan ook bekeken om dit er da weer solidair terug uit te halen. Dit komt neer op 60.000,00 euro of 0,30 % van de totale dotatie, wat dan kan terugvloeien van de Brandweer Zone Rand naar de gemeenten, als dit de wens is van de zoneraad.

 

Burgemeester Dieter Wouters maakt hier melding van Wuustwezel en Brecht die hierin een uitzondering vormen. De zonecommandant bevestigt dat in twee posten nog een aantal vrijwilligers de controle van de hydranten op zich nemen. Binnen Brandweer Zone Rand wordt echter vastgesteld dat het moeilijker wordt om hen op de tweejaarlijkse controle te houden. Voor beide posten wordt gekeken om het enthousiasme van de vrijwilligers om zich in te zetten voor de brandweer niet te fnuiken. In Brecht is er concreet een werkgroep ontstaan waarbij mensen zich kunnen inzetten voor het onderhoud van de wagens en andere zaken dan enkel de controle van hydranten. De inzet van mensen wordt dan ook op een ander niveau bekeken. Alle gemeenten worden dan op dezelfde manier behandeld.

 

Er worden een aantal vragen gesteld naar de praktische uitwerking toe.

 

Burgemeester Johan De Ryck stelt de vraag of elke gemeente dan afzonderlijk een overeenkomst wordt afgesloten en binnen welke tijdspanne dit dient te gebeuren. De voorzitter bevestigt dit en stelt dat binnen twee jaar alle hydranten dienen te worden gecontroleerd.

 

Burgemeester Bart Seldeslachts merkt op dat per hydrant dient te worden betaald en dit niet kan worden toegepast volgens een solidaire verdeelsleutel. Hij doet het voorstel om de effectieve kosten in te brengen bij Brandweer Zone Rand.

 

De zonecommandant licht toe dat bij de zonevorming in 2015 ongeveer 50 % van de hydranten door de brandweer werd gecontroleerd. De totale kost is ingebracht in de zonale begroting. Op dat moment is dat conform de verdeelsleutel de volledige kost, waarvan de hydranten maar een deeltje is, over de gemeenten verdeeld. Het voorstel is dan ook om dit bedrag er op een gelijkaardige wijze uit te halen. De zonecommandant doet het voorstel om eventueel de eerste drie punten al te laten goedkeuren door de zoneraad en het deel over de financiering te bespreken met de financiële deskundigen.

 

Burgemeester Bart Seldeslachts geeft aan zich hier niet mee akkoord te kunnen verklaren en stelt voor dat alle gemeenten één op één de effectieve kost factureren naar Brandweer Zone Rand. Hij geeft aan op dit moment niet akkoord te kunnen gaan met de verdeelsleutel, aangezien niet duidelijk is wat hiervan de financiële gevolgen zijn.

 

Burgemeester Dirk Bauwens benadrukt dat als het financieel wordt gefactureerd aan Brandweer Zone Rand dit terechtkomt in de totale begroting van Brandweer Zone Rand, dewelke uiteindelijk ook via de verdeelsleutel wordt verdeeld. Dit gaat de begroting verhogen. De facto impliceert dit dat je toch via de verdeelsleutel gaat bijdragen. Burgemeester Bauwens sluit zich aan bij het voorstel van de zonecommandant.

 

De voorzitter doet een tussenvoorstel of de 60.000,00 euro niet kan worden verdeeld naargelang het aantal te onderhouden hydranten. Hij merkt op dat dit geen volledige terugbetaling van de totale factuur impliceert, maar waarbij 60.000,00 euro wordt verdeeld over 21 gemeenten à rato van het aantal hydranten op het grondgebied van de gemeente.

 

Burgemeester Bart Seldeslachts merkt op dit een meer billijk voorstel te vinden, maar dat hij niet akkoord kan gaan omdat zijn gemeente er dan op het vlak van dienstverlening op achteruit gaat. Hij stelt dat Brandweer Zone Rand erop vooruit gaat, maar de controle van hydranten vroeger door de brandweer gebeurde, maar de gemeente dit nu zelf moet doen. Hij stelt dat het essentieel is voor de hulpverlening dat er water is, zodat het essentieel is dat Brandweer Zone Rand dit ook vanuit de algemene begroting voorziet.

 

De voorzitter bevestigt dat het een wettelijke verplichting is van de gemeente. Hij stelt zich te willen houden aan het voorstel van 60.000,00 euro à rato van het aantal hydranten en in een volgende discussie wordt bekeken wat gemeentebesturen nog extra bijleggen. De voorzitter wil op heden vasthouden aan dit voorstel.

 

Burgemeester Dieter Wouters sluit zich aan bij het standpunt van burgemeester Bart Seldeslachts. Hij wenst de financiële verduidelijking te krijgen vooraleer zijn akkoord te geven.

 

Directeur risicobeheersing, de heer Danny Van Oeckel, geeft in dit kader een vergelijking van de wijze van controle van hydranten uit het verleden (2014). De controle gebeurde onder meer als volgt:

  • in Schilde werd een aannemer betaald door de gemeente;
  • in Malle werden PWA'ers betaald door de gemeente;
  • in Kontich en Wuustwezel gebeurde dit door de brandweer.

Intussen is bekeken welke budgetten in de gemeente werden betaald voor de brandweer en die zijn naar Brandweer Zone Rand gekomen. De prestaties die in Kontich en Wuustwezel werden geleverd, zijn meegenomen vanuit de gemeente. Die prestaties, die bedragen, zijn intussen la vijf jaar mee betaald door Schilde, Malle, maar ook Kontich en Wuustwezel. Ook de anderen hebben dus dat bedrag mee betaald. Dienvolgens werd het voorstel gedaan om hoe het oorspronkelijk werd opgenomen er op een gelijkaardige wijze uit te halen. Het budget van alle gemeenten die de controle van hydranten zelf deden, is nooit naar Brandweer Zone Rand gekomen, de gemeenten hebben dat zelf betaald, maar zij hebben solidair wel de kosten mee betaald van de gemeenten waar de brandweer het nog wel deed. Met andere woorden acht Brandweer Zone Rand het dan ook correct om het budget zoals het destijds werd voorzien, er thans op een solidaire manier wordt uitgehaald.

 

Burgemeester Dirk Bauwens sluit zich aan bij het standpunt van de directeur risicobeheersing. Hij benadrukt dat de gemeente steeds solidair heeft bijgedragen voor de andere gemeenten, maar ook afzonderlijk nog hebben betaald. Burgemeester Bauwens sluit zich dan ook aan bij het voorstel.

 

Burgemeester Dieter Wouters stelt dat dit dan als een omgekeerd verhaal moet worden beschouwd, waarbij alle gemeenten er baat bij kunnen hebben en er financieel erop vooruit gaan. In combinatie met het reservefonds (cfr. eerder agendapunt) geeft hij aan dat er middelen zijn, waarbij het voorstel is dat Brandweer Zone Rand de controle van hydranten dient te financieren.

 

De voorzitter geeft aan tot een gedragen oplossing te willen komen. In overleg met de zonecommandant wordt de financiële impact herbekeken. De 60.000,00 euro is voorzien, maar op basis van alle contracten die bij de gemeenten binnenkomen, moet worden bekeken wat de totale kostprijs is. Vervolgens moet worden bekeken of het reservefonds of een ander budget kan worden aangewend (op basis van de vragen van onder meer burgemeesters Seldeslachts, Wouters, Deckers en Van Hove). De voorzitter stelt dat dit agendapunt, wat het financieel onderdeel betreft, opnieuw op de zoneraad dient te worden geagendeerd.

 

De zonecommandant benadrukt het belang van het akkoord van de eerste drie punten. De zonecommandant wil vervolgens kijken welke financiële scenario's mogelijk zijn, waarna de zoneraad kan kiezen welke financiële compensatie wordt toegepast.

 

Burgemeester Lukas Jacobs stelt de vraag hoe het praktisch in gang kan worden gezet en of er vanuit Brandweer Zone Rand een brief naar het college van burgemeester en schepenen kan worden gestuurd. Burgemeester Dirk Van Mechelen deelt mee de werkwijze (bv. template) die binnen de gemeente werd gehanteerd mee te delen aan de zonecommandant met het oog op de verdere verspreiding naar de zoneraad. Burgemeester Van Mechelen benadrukt dat de controle van hydranten van cruciaal belang is. Hierbij geeft hij aan dat het geen zin heeft dat in de ene gemeente vrijwilligers het doen en in andere gemeenten niet. Het is van belang dat dit op een gelijkaardige manier gebeurt met dezelfde kwaliteit. 

 

Burgemeester Luc Van Hove stelt de vraag of Brandweer Zone Rand het contract afsluit. De voorzitter benadrukt dat alle gemeenten afzonderlijk met pidpa of een andere dienstverlener het contract dient af te sluiten. De voorzitter engageert zich om met pidpa contact op te nemen en mee te delen dat gemeentebesturen met hen een contract gaan afsluiten.

 

De zonecommandant besluit dat de zoneraad akkoord gaat dat de hydranten operationeel in orde moeten zijn, kennis nemen van de wettelijke verplichting van de gemeenten, elke gemeente ervoor zorgt dat een contract wordt onderhandeld ter controle en onderhoud van de hydranten en de administratie de opdracht wordt gegeven om de financiële gevolgen en mogelijkheden tegen de volgende zoneraad uiteen te zetten. De zonecommandant voegt toe dat momenteel de begroting  wordt opgemaakt en de voorstellen dan eventueel mee in de begroting dienen te worden opgenomen.

 

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Dit is afhankelijk van het standpunt van de zoneraad.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad neemt kennis van de huidige stand van zaken over de controle van hydranten en benadrukt het belang van de controle op het volledige grondgebied van Brandweer Zone Rand.

 

Artikel 2

De zoneraad neemt kennis van de wettelijke verplichting dat de gemeenten moeten voorzien in het nazicht en het onderhoud van de bluswatervoorraden en hydranten.

 

Artikel 3

De zoneraad besluit dat alle gemeenten afzonderlijk een contract aangaan met pidpa of een andere dienstverlener om de controle en het onderhoud van de hydranten uit te voeren.

 

Artikel 4

De zoneraad geeft de opdracht aan de administratie van Brandweer Zone Rand om de financiële mogelijkheden en de financiële compensatie aan de gemeenten te onderzoeken. Deze mogelijkheden worden besproken op de volgende zoneraad.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

6Opbouw van de organisatie - Aanpassing zonaal reglement aanwervingsproeven sergeant

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikel 37/1 KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (hierna ‘KB administratief statuut’).

        Artikel 5.1 Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (hierna ‘zonaal reglement’).

 

Aanleiding

Binnen Brandweer Zone Rand werd tot op heden nog geen kader gecreëerd voor de aanwerving van operationeel personeel in de graad van sergeant. Met het oog op een toekomstige aanwervingsronde dient de zonale procedure opgenomen te worden in het zonaal reglement.

 

De aanwerving omvat geschiktheidsproeven bestaande uit één of meerdere proeven, waaronder een mondeling interview, bedoeld om de motivatie, de inzetbaarheid en de overeenstemming van de kandidaat met de functiebeschrijving en de zone te testen. De proeven kunnen eliminerend zijn.

De raad bepaalt, in een reglement, de inhoud van de één of meerdere proeven en de

samenstelling van de jury.

 

Argumentatie

Voor de aanwerving sergeant willen we de proeven zo goed mogelijk laten aansluiten aan de reële vereisten van de functie, zowel voor de beroeps als de vrijwillig sergeanten en de toegevoegde waarde van de proef optimaliseren.

Onderstaand voorstel bewaakt ook het logisch verband tussen de verschillende procedures.

 

De aanwervingsproef sergeant bestaat uit 3 onderdelen, een schriftelijke proef, een praktische proef en een mondelinge proef.

 

Schriftelijke proef

          Te testen criteria:

           overeenstemming met functiebeschrijving

          Competenties

           plannen en organiseren

           leren en reflecteren

           resultaatgericht

           analyseren

           innoveren

          Proef:

           postbakoefening aangepast aan de taken van een sergeant.

          Jury:

           zonecommandant

           interne officier

           externe officier

          Eliminerend

 

Praktische proef

          Te testen criteria:

           overeenstemming met functiebeschrijving

           leidinggevende competenties

           inzetbaarheid in de zone

          Competenties

           loyaliteit

           integriteit

           inlevingsvermogen,

           communiceren

           resultaatgerichte afspraken maken.

           bijkomend voor beroepssergeant

             IT vaardigheden

          Proef:

           rollenspel aangepast aan de taken van een vrijwillig sergeant.

           bijkomend voor beroepssergeant

             gebruik van courante IT toepassingen  (Excel - Word-...)

          Jury:

           zonecommandant

           interne officier

           externe officier

           HR-deskundige

          Eliminerend

 

Mondelinge proef

          Te testen criteria:

           motivatie

           overeenstemming met functiebeschrijving en organisatie

          Competenties:

           integriteit

           loyaliteit

           plichtsgevoel

          Proef:

           gestructureerd interview

          Jury:

           zonecommandant

           interne officier

           externe officier

          Eliminerend

 

Slagen voor een deelproef, geeft een vrijstelling van twee jaar voor een proef met dezelfde inhoud binnen Brandweer Zone Rand. De kandidaat kan afzien van deze vrijstelling.

 

We stellen voor om artikel 5.1 in het zonaal reglement aan te vullen met: 

 

Artikel 5.1 §14: aanwervingsproef – beroeps sergeant

 

 

Te testen criteria

Aandeel punten

Totaal

Schriftelijke proef

Postbakoefening: Overeenstemming met functiebeschrijving,  Kennis procedures en structuur, plannen en organiseren, leren en reflecteren, resultaatgericht, analyseren en Innoveren

/30

/30

Praktische proef

Rollenspel : Loyaliteit, integriteit, inlevingsvermogen, communiceren en resultaatgerichte afspraken maken.

/15

/30

IT vaardigheden test

/15

Mondelinge proef

 

Competentiegericht interview : Motivatie, Overeenstemming met functiebeschrijving, Loyaliteit en plichtsgevoel

/40

/40

TOTAAL

De modules zijn eliminerend. De kandidaat moet minimaal de helft van de punten halen om te slagen.

De kandidaat moet minimaal slagen op de eliminerende criteria en in totaal minimaal 50/100 halen.

 

/100

 

Artikel 5.1 §15: aanwervingsproef – vrijwillig sergeant

 

 

Te testen criteria

Aandeel punten

Totaal

Schriftelijke proef

Postbakoefening: Overeenstemming met functiebeschrijving,  Kennis procedures en structuur, plannen en organiseren, leren en reflecteren, resultaatgericht, analyseren en Innoveren

/30

/30

Praktische proef

Rollenspel : Loyaliteit, integriteit, inlevingsvermogen, communiceren en resultaatgerichte afspraken maken.

/30

/30

Mondelinge proef

 

Competentiegericht interview : Motivatie, Overeenstemming met functiebeschrijving, Loyaliteit en plichtsgevoel

/40

/40

TOTAAL

De modules zijn eliminerend. De kandidaat moet minimaal de helft van de punten halen om te slagen.

De kandidaat moet minimaal slagen op de eliminerende criteria en in totaal minimaal 50/100 halen.

 

/100

 

Daarnaast wordt in artikel 5.2 voor middenkader aangepast naar:

 

          Stemgerechtigd intern

           voorzitter: zonecommandant, of diens afgevaardigde

           intern officier

           HR-deskundige (voor de praktische proef)

          Stemgerechtigd extern

           extern officier

          Secretariaat

           personeelsdienst

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Geen financiële implicatie.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad beslist overeenkomstig artikel 37/1 KB administratief statuut om artikelen 5.1 en 5.2 van het zonaal reglement aan te passen met de aanwervingsproeven sergeant en de samenstelling van de jury voor de aanwerving sergeant zoals hierboven beschreven.

 

Artikel 2

De zoneraad beslist om een vrijstelling toe te kennen voor een looptijd van twee jaar voor het slagen voor een proef binnen de procedure aanwerving sergeant.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

7Opbouw van de organisatie - Aanpassing zonaal reglement bevordering kapitein

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikel 57 KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (hierna ‘KB administratief statuut’).

        Artikel 5.1 Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (hierna ‘zonaal reglement’).

 

Aanleiding

Binnen Brandweer Zone Rand werd tot op heden nog geen kader gecreëerd voor de bevordering kapitein. Met het oog op een toekomstige bevorderingsronde dient de zonale procedure opgenomen te worden in het zonaal reglement.

 

Argumentatie

De bevorderingsproeven worden in principe georganiseerd door een opleidingscentrum. In afwachting hiervan mogen de zones de bevorderingsproeven zelf organiseren in samenwerking met een opleidingscentrum. Brandweer Zone Rand zal beroep doen op Campus Vesta voor onder andere het gebruik van de lokalen en het materiaal. De bevordering omvat geschiktheidsproeven, waaronder één praktische proef. Het bevorderingsexamen voor de graad van kapitein bevat vanaf 1 januari 2021, minstens de competentietest voor het hoger kader. Het FGA hoger kader heeft als doel te bepalen dat de kandidaat op master werk-en-denk-niveau presteert en test dit op een numerieke wijze.

 

De jury is voor minstens de helft samengesteld uit officieren die tot de zone of zones van de kandidaten behoren. Deze officieren hebben minstens dezelfde graad als die van de vacant verklaarde betrekking.

 

De belangrijkste verschillen opgenomen in de federale functiebeschrijving kapitein ten opzichte van de voorgaande graad zijn:

 

Operationeel:

         focus op grootschaligheid en noodsituaties (multidisciplinair, risicovol, complex, DIR BW functie)

               doorstroming info van de basis naar managementniveau

               focus op ploegen werking opvolgen, teamwerking en interne communicatiedoorstroming

               administratief leidinggevende: administratief beheer van een post of dienst

               analist: evalueren van processen, interventies en oefeningen en verbetertrajecten voorstellen

               contacten met overheden

               beheer eigen werkbudgetten

 

Voor de bevordering kapitein willen we de proeven zo goed mogelijk laten aansluiten aan de reële vereisten van de functie, zowel voor de beroeps als de vrijwillig kapitein en de toegevoegde waarde van de proef optimaliseren.

 

Onderstaand voorstel bewaakt ook het logisch verband tussen de verschillende procedures voor hoger kader.

De focus voor de proeven gekoppeld aan de bevordering kapitein ligt in de operationele meerwaarde en taken van de kapitein op het terrein.

 

De bevorderingsproef beroeps kapitein en vrijwillig kapitein bestaat uit 3 onderdelen, een praktische proef, assessment en mondelinge proef.

 

Praktische proef

          Te testen criteria:

           overeenstemming met functiebeschrijving

           operationele inzetbaarheid in de zone

          Competenties:

           stressbestendigheid

           analyseren

           oordelen

           plannen, organiseren en coördineren

           bevelvoering

           communiceren

          Proef:

           operationele case met focus op grootschaligheid en noodsituaties (multidisciplinair,                   risicovol, complex, DIR BW functie)

          Jury:

           zonecommandant

           externe officier

          Eliminerend

 

Assessment

          Te testen criteria:

           werken en denken op masterniveau

           leidinggevende competenties

          Proef:

           assessment via externe partner

          Ter ondersteuning van de beslissing / niet eliminerend

 

Mondelinge proef

          Te testen criteria:

           motivatie

           overeenstemming met functiebeschrijving en organisatie

          Competenties:

           integriteit

           loyaliteit

           plichtsgevoel

          Proef:

           gestructureerd interview

          Jury:

           zonecommandant

           externe officier

          Eliminerend

 

Slagen voor een deelproef geeft een vrijstelling van twee jaar voor een proef met dezelfde inhoud binnen Brandweer Zone Rand. De kandidaat kan afzien van deze vrijstelling.

 

We stellen voor om artikel 5.1 in het zonaal reglement aan te vullen met:

 

Artikel 5.1 §13: bevorderingsproef – kapitein beroeps en vrijwillig

 

 

Te testen criteria

Aandeel punten

Totaal

1. Praktische proef

Overeenstemming met functiebeschrijving

/15

 

/30

Operationele Inzetbaarheid in de zone

/15

2. Assessment

Werken en denken op masterniveau

 

Niet eliminerend

3. Mondelinge proef

Motivatie

/25

 

/70

Overeenstemming met functiebeschrijving en organisatie

 

/25

TOTAAL

Kandidaten starten met de praktische proef.

Om toegelaten te worden tot het assessment en de mondelinge proef moet de kandidaat minimaal 50/100 halen op de praktische proef.

Het eindresultaat van een kandidaat na de mondelinge proef houdt rekening met de resultaten behaald op het assessment en de praktische proef.

 

 

 

 

 

/100

 

Daarnaast wordt in artikel 5.2 het woord 'bevordering' geschrapt in de eerste alinea en onderaan volgende toegevoegd:

 

Voor de bevorderingsproeven kapitein wordt de jury als volgt samengesteld:

          Stemgerechtigd intern

           voorzitter: zonecommandant, of diens afgevaardigde

          Stemgerechtigd extern

           officier minimaal graad van vacature

          Secretariaat

           personeelsdienst

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Geen financiële implicatie.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivatie financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad beslist overeenkomstig artikel 57 KB administratief statuut om artikel 5.1 en 5.2 van het zonaal reglement aan te passen met de bevorderingsproeven kapitein en de samenstelling van de jury voor de bevordering kapitein zoals hierboven beschreven.

 

Artikel 2

De zoneraad beslist om een vrijstelling toe te kennen voor een looptijd van twee jaar voor het slagen voor een proef binnen de procedure bevordering kapitein.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

8Opbouw van de organisatie - Openverklaring aanleg professionaliseringsreserve beroepsbrandweerman via professionalisering in dezelfde zone

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikelen 89 tot en met 92 KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (hierna ‘KB administratief statuut’).

        Artikelen 32 tot en met 37 KB van 19 april 2014 houdende bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones (hierna ‘KB bezoldigingsregeling operationeel personeel’).

        KB van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.

        MB van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (hierna ‘zonaal reglement’).

        Bijlage 11 van het arbeidsreglement voor het operationeel personeel aangaande het huishoudelijk reglement ‘Oproepbaarheid van beroepskrachten’.

        Zoneraad van 24 februari 2017 - Operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.

        Zoneraad van 28 juni 2019 - meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Aanleiding

Om incidenten te kunnen beheersen en bestrijden, is het belangrijk dat onze operationaliteit geborgd is. Dit wil zeggen dat we altijd over voldoende manschappen moeten beschikken om 24/7/365 onze risico's te borgen, enerzijds, en onze middelen paraat te houden, anderzijds. Het aanwerven van van bijkomende  beroepskrachten verbetert op operationeel vlak de dagbezetting op post- en  regioniveau. Daarnaast worden de beroepsbrandweermannen ook ingezet om administratieve, logistieke en onderhoudstaken uit te voeren in de kazernes van hun regio. De volledige taakomschrijving en bijbehorende competenties staan in het goedgekeurde functieprofiel.

 

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen en maakt het mogelijk om vacante betrekkingen open te verklaren. Het open verklaren in functie van de aanleg van  een professionaliseringsreserve is de bevoegdheid van de raad.

 

Argumentatie

De nieuwe structuur van Brandweer Zone Rand (hierna 'zone'), goedgekeurd door de zoneraad op 28 juni 2019, voorziet een uitbreiding van het operationeel beroepspersoneel op niveau basiskader. Met deze uitbreiding onder de vorm van een regionaal team willen we de nodige stabiliteit brengen en onze operationaliteit beter borgen.  We beogen met deze uitbreiding ook een betere ondersteuning naar onze vrijwilligers, zodat zij hun engagement voor langere termijn kunnen laten rijmen met hun sociaal leven en met het professionele kwaliteitsniveau dat de burger van ons mag verwachten.

 

De nieuwe structuur, die een verhoging van het basiskader van 18 naar 28 voorziet, moet nog formeel worden omgezet in het operationeel personeelsplan. Door het aanleggen van een professionaliseringsreserve kunnen, na wijziging van het operationeel personeelsplan, bijkomende vacante plaatsen ingevuld worden.

 

Er wordt gekozen om een professionaliseringsreserve aan te leggen om het talent binnen onze zone maximaal de kans te geven om zich verder in te zetten binnen de zone en een snelle inzetbaarheid van de nieuwe beroepsmedewerkers te verhogen.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-01 bezoldiging personeel

351/112-01 vakantiegeld

351/113-01 patronale bijdragen 

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

In de begroting van 2021 wordt rekening gehouden met de professionalisering van bijkomende beroepsbrandweermannen.

 

Besluit

 

Artikel 1

Een professionaliseringsreserve voor beroepsbrandweerman wordt aangelegd.

 

Artikel 2

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde bekendmakingskanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder de van toepassing zijnde functiebeschrijvingen en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 3

De beroepsbrandweerman moeten voldoen aan de oproepbaarheid zoals opgelegd door de zonecommandant en zoals beschreven in het huishoudelijk reglement ‘Oproepbaarheid van beroepskrachten’ (bijlage 11 van het arbeidsreglement). Beroeps van het basiskader die door de zone aangeworven worden, worden gekoppeld aan een post van de zone. Wanneer zij oproepbaar zijn, moeten ze binnen vijf minuten na een oproep de kazerne van deze post kunnen vervroegen.

 

Artikel 4

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een professionaliseringsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 5

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

9Opbouw van de organisatie - Openverklaring aanleg aanwervingsreserve beroepssergeant

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikelen 34, 35, 35/1, 36 en 37/11 van het KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.

        MB van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (verder zonaal reglement genoemd).

        Bijlage 11 van het arbeidsreglement voor het operationeel personeel aangaande het huishoudelijk reglement ‘Oproepbaarheid van beroepskrachten’.

        Besluit van de zoneraad van 24 februari 2017 aangaande de goedkeuring van het operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.

        Besluit van de zoneraad van 28 juni 2019 aangaande de goedkeuring van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Aanleiding

Om incidenten te kunnen beheersen en bestrijden is het belangrijk dat onze operationaliteit geborgd is. Dit wil zeggen dat we altijd over voldoende manschappen moeten beschikken om 24/7/365 onze risico's's te borgen, enerzijds, en onze middelen paraat te houden, anderzijds.

 

Het aanwerven van bijkomende  beroepskrachten verbetert op operationeel vlak de dagbezetting op post- en  regioniveau. Daarnaast worden de beroepsonderofficieren ingezet om administratieve-, logistieke- en beleidstaken uit te voeren in de kazerne. De functiebeschrijving voor sergeant bij Brandweer Zone Rand (hierna 'zone') is een combinatie van de drie federale functieprofielen die werden gepubliceerd in het ministerieel besluit van 8 oktober 2016 tot vaststelling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones, meer bepaald de functiebeschrijving sergeant (bijlage 3), administratief technisch deskundige (bijlage 12) en operationeel deskundige (bijlage 13).

 

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen en maakt het mogelijk om de vacante betrekking open te verklaren. Het open verklaren van een vacante betrekking is de bevoegdheid van de zoneraad.

 

Argumentatie

De nieuwe structuur van Brandweer Zone Rand, goedgekeurd door de zoneraad op 28 juni 2019, voorziet een uitbreiding van het operationeel beroepspersoneel op niveau middenkader. Met deze uitbreiding onder de vorm van een regionaal team willen we de nodige stabiliteit brengen en onze operationaliteit beter borgen.

 

De nieuwe structuur die een verhoging van het middenkader van vijftien naar twintig voorziet, moet nog formeel omgezet worden in het operationeel personeelsplan. In afwachting van deze aanpassing  is het aangewezen om een aanwervingsreserve voor beroepssergeant aan te leggen. Door het aanleggen van deze aanwervingsreserve kunnen bijkomende vacante plaatsen snel ingevuld worden.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-01 - Bezoldiging personeel HVZ

351/112-01 - Vakantiegeld personeel HVZ

351/113-01 - Patronale bijdragen RSZPPO personeel HVZ

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

Loonschalen conform het KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

In de begroting van 2021 wordt rekening gehouden met de aanwerving van deze beroepsonderofficieren.

 

Besluit

 

Artikel 1

Een aanwervingsreserve voor beroepssergeant wordt aangelegd.

 

Artikel 2

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde bekendmakingskanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder de van toepassing zijnde functiebeschrijvingen en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 3

De beroepssergeanten moeten voldoen aan de oproepbaarheid zoals opgelegd door de zonecommandant en zoals beschreven in het huishoudelijk reglement ‘Oproepbaarheid van beroepskrachten’ (bijlage 11 van het arbeidsreglement). Beroeps van het middenkader die door de zone aangeworven worden, worden gekoppeld aan een post van de zone. Wanneer zij oproepbaar zijn, moeten ze binnen vijf minuten na een oproep de kazerne van deze post kunnen vervroegen.

 

Artikel 4

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een aanwervingsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 5

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

10Opbouw van de organisatie - Openverklaring van 1 vacature beroepssergeant specialisatie Operationele Technologie via aanwerving

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikelen 34, 35, 35/1, 36 en 37/1 van het KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.

        MB van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (verder zonaal reglement genoemd).

        Bijlage 11 van het arbeidsreglement voor het operationeel personeel aangaande het huishoudelijk reglement ‘Oproepbaarheid van beroepskrachten’.

        Besluit van de zoneraad van 24 februari 2017 aangaande de goedkeuring van het operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.

        Besluit van de zoneraad van 28 juni 2019 aangaande de goedkeuring van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Aanleiding

Om incidenten te kunnen beheersen en bestrijden is het belangrijk dat onze operationaliteit geborgd is. Dit wil zeggen dat we altijd over voldoende manschappen moeten beschikken om 24/7/365  onze risico's's te borgen, enerzijds, en onze middelen paraat te houden, anderzijds.

 

Het aanwerven van van bijkomende  beroepskrachten verbetert op operationeel vlak de dagbezetting op post- en regioniveau. Daarnaast worden de beroepsonderofficieren ingezet om administratieve-, logistieke- en beleidstaken uit te voeren in de kazerne. De functiebeschrijving voor sergeant bij Brandweer Zone Rand (hierna 'zone') is een combinatie van de drie federale functieprofielen die werden gepubliceerd in het ministerieel besluit van 8 oktober 2016 tot vaststelling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones, meer bepaald de functiebeschrijving sergeant (bijlage 3), administratief technisch deskundige (bijlage 12) en operationeel deskundige (bijlage 13).

 

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen en maakt het mogelijk om de vacante betrekking open te verklaren. Het open verklaren van een vacante betrekking is de bevoegdheid van de zoneraad.

 

Argumentatie

De nieuwe structuur van Brandweer Zone Rand, goedgekeurd door de zoneraad op 28 juni 2019, voorziet een uitbreiding van het operationeel beroepspersoneel op niveau middenkader. Met deze uitbreiding onder de vorm van een regionaal team willen we de nodige stabiliteit brengen en onze operationaliteit beter borgen.

 

De nieuwe structuur die een verhoging van het middenkader van vijftien naar twintig voorziet, moet nog formeel omgezet worden in het operationeel personeelsplan. In het huidig operationeel personeelsplan zijn vijftien plaatsen middenkader voorzien waarvan er veertien ingevuld zijn. Dit betekent dat er op dit ogenblik één vacante betrekking is voor een beroepsonderofficier. Door het aanleggen van een aanwervingsreserve kunnen, na wijziging van het operationeel personeelsplan, bijkomende vacante plaatsen ingevuld worden.

 

Conform de organisatiestructuur is er nood aan een profiel beroepssergeant met specialisatie operationele technologie. Binnen het takenpakket van deze functie zit o.a.:

        coördinatie van de dagelijkse werking van de dienst operationele technologie

        verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de operationeel technologische middelen (zoals pagers, tablets, ASTRID radio's...)

        verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van operationele dat/informatie in de operationele applicaties (zoals oproepcomputer)

 

Deze onderofficier functie heeft binnen de dienst operationele technologie 60% VTE invulling. Om dit zeer specifiek profiel in te vullen wordt de functie afzonderlijk open verklaard. De onderofficier neemt daarnaast 10% VTE op binnen de dienst preventie en 30% binnen de regiowerking. De toewijzing van het beroepspersoneel aan de regio zal gebeuren op basis van de huidige invulling van het middenkader binnen de regio en de complementariteit binnen het regioteam.

 

Er wordt gekozen om de invulling van de vacante betrekking via aanwerving mogelijk te maken, nadat het intern potentieel dat beschikte over de nodige brevetten werd uitgeput in de professionaliseringsprocedure (open verklaard op 29 november 2019). In de aanwervingsprocedure kunnen zowel externen als vrijwillig sergeanten deelnemen.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-01 - Vergoedingen prestaties personeel HVZ

351/112-01 - Vakantiegeld personeel HVZ

351/113-01 - Patronale bijdragen RSZPPO op vergoedingen personeel HVZ

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

Loonschalen conform het KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

In de begroting van 2021 wordt rekening gehouden met de aanwerving van deze beroepssergeant.

 

Besluit

 

Artikel 1

Eén vacature voor beroepssergeant wordt open verklaard binnen brandweer Zone Rand.

 

Artikel 2

Deze vacature kan ingevuld worden via aanwerving.

 

Artikel 3

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde bekendmaking kanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder de van toepassing zijnde functiebeschrijvingen en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 4

De beroepssergeant moet voldoen aan de oproepbaarheid zoals opgelegd door de zonecommandant en zoals beschreven in het huishoudelijk reglement ‘Oproepbaarheid van beroepskrachten’ (bijlage 11 van het arbeidsreglement). Beroepsleden van het middenkader die door de zone aangeworven worden, worden gekoppeld aan een post van de zone. Wanneer zij oproepbaar zijn, moeten ze binnen vijf minuten na een oproep de kazerne van deze post kunnen vervroegen.

 

Artikel 5

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een aanwervingsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 6

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

11Opbouw van de organisatie - Openverklaring van 1 vacature vrijwillig sergeant via aanwerving post Zandhoven

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikelen 34, 35, 35/1, 36 en 37/11 van het KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.

        MB van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (verder zonaal reglement genoemd).

        Bijlage 10 van het arbeidsreglement voor het operationeel personeel aangaande het huishoudelijk reglement ‘Beschikbaarheid vrijwilligers’.

        Besluit van de zoneraad van 24 februari 2017 aangaande de goedkeuring van het operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.

        Besluit van de zoneraad van 28 juni 2019 aangaande de goedkeuring van het meerjarenbeleidsplan 2020-2025.

 

Aanleiding

Om incidenten te kunnen beheersen en bestrijden is het belangrijk dat onze operationaliteit geborgd is. Dit wil zeggen dat we altijd over voldoende manschappen moeten beschikken om 24/7/365 onze risico's te borgen, enerzijds, en onze middelen paraat te houden, anderzijds.

 

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen en maakt het mogelijk om de vacante betrekking open te verklaren. Het open verklaren van een vacante betrekking is de bevoegdheid van de raad.

 

Uit voorgaande bevorderingsrondes voor de functie sergeant in Zandhoven werden geen geslaagde kandidaat weerhouden.

 

Argumentatie

Conform het beschikbaarheidsreglement wil Brandweer Zone Rand (hierna 'zone') per brandweerpost acht onderofficieren voorzien om in een vier ploegenstelsel te voldoen aan het KB van 10 november 2012. Hierbij wordt gewerkt met een combinatie van vrijwilligers en beroepskrachten. Om dit systeem te laten functioneren, dienen er bijkomende sergeanten aangesteld te worden. Dit systeem dient de brandweerposten in staat te stellen om over voldoende leidinggevende capaciteit en competenties te kunnen beschikken.

 

Daarnaast wil Brandweer Zone Rand anticiperen op de vervanging van medewerkers uit het middenkader die in de loop van periode 2020 - 2021 met pensioen gaan. Bijkomende instroom voor het middenkader is nodig om voldoende kennisoverdracht te kunnen voorzien voor de nieuw bevorderde sergeanten.

 

Voor het volledige functieprofiel van vrijwillig sergeant wordt de federale functiebeschrijving van sergeant gecombineerd met de functiebeschrijving van administratief technisch deskundige en de functiebeschrijving van operationeel deskundige.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-08 - Vergoedingen prestaties personeel HVZ

351/113-08 - Patronale bijdragen RSZPPO op vergoedingen personeel HVZ

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

Loonschalen conform het KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

In de begroting van 2021 wordt rekening gehouden met de aanwerving van een vrijwillig sergeant.

 

Besluit

 

Artikel 1

Een betrekking voor vrijwillig sergeant voor post Zandhoven wordt open verklaard.

 

Artikel 2

Deze betrekking wordt ingevuld door aanwerving.

 

Artikel 3

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde kanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder het goedgekeurde functieprofiel van sergeanten en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 4

De sergeant vrijwilligers moeten voldoen aan de beschikbaarheidsverplichting zoals opgelegd in bijlage 10 van het arbeidsreglement. Vrijwilligers van het middenkader die door de zone aangeworven worden, worden gekoppeld aan een post van de zone. Zij moeten binnen vijf minuten na een oproep de kazerne van deze post kunnen vervoegen. Deze verplichting moet ten laatste op het einde van de stageperiode (en dus vóór de benoeming) vervuld zijn.

 

Artikel 5

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten worden opgenomen in een wervingsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 6

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

12Opbouw van de organisatie - Openverklaring van 3 vacatures beroepskapitein via bevordering

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikelen 52 tot en met 66 van het KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.

        MB van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (verder zonaal reglement genoemd).

        Besluit van de zoneraad van 24 februari 2017 aangaande de goedkeuring van het operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.

        KB van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau.

 

Aanleiding

Voor het beheer van een noodsituatie door de brandweer (discipline 1) is het noodzakelijk dat verschillende operationele rollen ingevuld worden. Bij start van een interventie neemt een officier van dienst (OVD) de leiding over de coördinatie van de ingezette manschappen en voertuigen.

 

Wanneer een operationele, gemeentelijke of provinciale fase wordt afgekondigd, is het noodzakelijk dat bijkomende officieren ter plaatse komen om de functie van directeur brandweer (of Dir BW) en directeur commandopost operaties (of Dir CP-Ops) op te nemen. Conform de functiebeschrijvingen moeten deze rollen opgenomen worden door een officier die minimaal over de operationele graad kapitein beschikt.

 

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen of bevorderingen en maakt het mogelijk om de vacante betrekkingen open te verklaren. Binnen het operationeel personeelsplan werd tot op heden geen onderscheid gemaakt binnen het hoger kader. Er is nu echter een operationele nood aan het borgen van bepaalde operationele rollen op het niveau van kapitein.

 

Argumentatie

Binnen de opleiding crisisbeheer zijn er drie niveaus:

        CRI 1 = opleidingsniveau OFF 1 (luitenant) = leider operaties op het interventieterrein

        CRI 2 = opleidingsniveau OFF 2 (kapitein) = Dir BW

        CRI 3 = opleidingsniveau OFF3 (majoor) = Dir CP-Ops

 

Dit komt ook overeen met de taken in de overeenkomstige functiebeschrijvingen.

 

Daarnaast kan een officier maar de functie van Dir CP-Ops uitoefenen als hij aanwezig is op het interventieterrein en houder is van het bekwaamheidsattest Dir CP-Ops. Op toegelaten te worden tot de opleiding tot het behalen van dit bekwaamheidsattest moet de officier minstens houder zijn van het brevet OFF3 (of gelijkgesteld).

 

Om bij een operationele of gemeentelijke fase de operationele rollen op het terrein en in de CP-Ops te borgen, is er nood aan minimaal drie officieren op niveau kapitein (één Dir BW + één Dir CP-Ops + één reserve). Om deze operationele rol voor Brandweer Zone Rand 24 op 7 te garanderen, is er nood aan achttien officieren met minimaal de graad van kapitein. Omdat deze operationele rollen zowel door vrijwilligers als door beroepsleden opgenomen kunnen worden, wordt bij de berekening van het aantal operationele kapiteins ieder beroepslid aangerekend als één VTE en iedere vrijwilliger als 1/6 VTE.

 

Momenteel zijn er binnen de zone:

        12 operationele beroepsofficieren die minimaal de graad van kapitein dragen waarvan

      1 die op korte termijn (maart 2021) de pensioengerechtigde leeftijd bereikt;

      3 stagiair kapiteins, die momenteel een opleidingstraject volgen dat minimum twee                                 jaar in beslag neemt;

      1 zonecommandant bij wie de beleidsdirectie rust op het ogenblik van een gemeentelijke of provinciale fase (Dir D1) en die dus geen operationele functie zal                   opnemen;

        9 vrijwillige officieren die minimaal de graad van kapitein dragen waarvan

      3 op korte termijn de pensioengerechtigde leeftijd bereiken;

      1 kandidaat vrijwillig officier zou kunnen starten aan het opleidingstraject dat 6 jaar                in beslag neemt.

 

Aangezien er momenteel in totaal 23 operationele beroepsofficieren in dienst zijn bij Brandweer Zone Rand en er 25 plaatsen voorzien zijn in het meerjarenbeleidsplan, staat op relatief korte termijn nog de invulling van twee operationele beroepsplaatsen op de planning. Deze zouden potentieel via aanwerving kunnen ingevuld worden, waaruit volgt dat dit op niveau kapitein zal zijn.

 

Dit betekent dat van de achttien noodzakelijke plaatsen er nu:

        8 ingevuld zijn door beroepskrachten;

        3 na opleiding ingevuld zullen worden (begin 2022 + 5 jaar ervaring op te bouwen);

        2 na aanwerving en opleiding ingevuld zullen worden (begin 2023 + 5 jaar ervaring op te bouwen);

        1,5 ingevuld door vrijwillige operationele leden (equivalent van 9/6), maar binnen afzienbare tijd slechts 1 omwille van pensioen (6/6).

 

Er zijn dus minimaal vier plaatsen die ingevuld moeten worden op het niveau van kapitein. Gelet de bevorderingsvoorwaarden en het aantal kandidaten dat hier potentieel kan aan voldoen, wordt voorgesteld om bij bevordering open te verklaren:

        3 plaatsen voor beroepskapitein

        6 plaatsen voor vrijwillig kapitein (= één VTE).

 

Door met een bevorderingsreserve te werken, kan een pensionering in de toekomst sneller operationeel opgevangen worden.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-01 - Bezoldiging personeel HVZ

351/112-01 - Vakantiegeld personeel HVZ

351/113-01 - Patronale bijdragen RSZPPO op vergoedingen personeel HVZ

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

In de begroting van 2021 wordt rekening worden gehouden met de bevordering van deze beroepskapiteins.

Loonschalen conform het KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

 

Besluit

 

Artikel 1

Drie vacatures voor beroepskapitein worden open verklaard binnen Brandweer Zone Rand.

 

Artikel 2

Deze vacatures kunnen ingevuld worden via bevordering.

 

Artikel 3

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde bekendmakingskanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder de van toepassing zijnde functiebeschrijvingen en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 4

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten via bevordering worden opgenomen in een bevorderingsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 5

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

13Opbouw van de organisatie - Openverklaring van 6 vacatures vrijwillig kapitein via bevordering

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikel 26, lid 1 wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

        Artikelen 52 tot en met 66 van het KB van 19 april 2014 tot bepaling van het administratief statuut van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        KB van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.

        MB van 8 oktober 2016 tot vaststelling van de functiebeschrijvingen van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

        Reglement betreffende de aanvullende (zonale) bepalingen van het administratief en geldelijk statuut van het operationeel personeel (verder zonaal reglement genoemd).

        Besluit van de zoneraad van 24 februari 2017 aangaande de goedkeuring van het operationeel personeelsplan van Brandweer Zone Rand.

 

Aanleiding

Voor het beheer van een noodsituatie door de brandweer (discipline 1) is het noodzakelijk dat verschillende operationele rollen ingevuld worden. Bij start van een interventie neemt een officier van dienst (OVD) de leiding over de coördinatie van de ingezette manschappen en voertuigen.

 

Wanneer een operationele, gemeentelijke of provinciale fase wordt afgekondigd, is het noodzakelijk dat bijkomende officieren ter plaatse komen om de functie van directeur brandweer (of Dir BW) en directeur commandopost operaties (of Dir CP-Ops) op te nemen. Conform de functiebeschrijvingen moeten deze rollen opgenomen worden door een officier die minimaal over de operationele graad kapitein beschikt.

 

Het operationeel personeelsplan geldt als basis voor de zonale aanwervingen of bevorderingen en maakt het mogelijk om de vacante betrekkingen open te verklaren. Binnen het operationeel personeelsplan werd tot op heden geen onderscheid gemaakt binnen het hoger kader. Er is nu echter een operationele nood aan het borgen van bepaalde operationele rollen op het niveau van kapitein.

 

Argumentatie

Binnen de opleiding crisisbeheer zijn er drie niveaus:

        CRI 1 = opleidingsniveau OFF 1 (luitenant) = leider operaties op het interventieterrein

        CRI 2 = opleidingsniveau OFF 2 (kapitein) = Dir BW

        CRI 3 = opleidingsniveau OFF3 (majoor) = Dir CP-Ops

 

Dit komt ook overeen met de taken in de overeenkomstige functiebeschrijvingen.

 

Daarnaast kan een officier maar de functie van Dir CP-Ops uitoefenen als hij aanwezig is op het interventieterrein en houder is van het bekwaamheidsattest Dir CP-Ops. Op toegelaten te worden tot de opleiding tot het behalen van dit bekwaamheidsattest moet de officier minstens houder zijn van het brevet OFF3 (of gelijkgesteld).

 

Om bij een operationele of gemeentelijke fase de operationele rollen op het terrein en in de CP-Ops te borgen is er nood aan minimaal 3 officieren op niveau kapitein (1 Dir BW + 1 Dir CP-Ops + 1 reserve). Om deze operationele rol voor Brandweer Zone Rand 24/7 te garanderen, is er nood aan 18 officieren met minimaal de graad van kapitein. Omdat deze operationele rollen zowel door vrijwilligers als door beroeps opgenomen kunnen worden, wordt bij de berekening van het aantal operationele kapitein ieder beroepslid aangerekend als 1 VTE en iedere vrijwilliger als 1/6 VTE.

 

Momenteel zijn er binnen de zone:

        12 operationele beroepsofficieren die minimaal de graad van kapitein dragen waarvan

      1 die op korte termijn (maart 2021) de pensioengerechtigde leeftijd bereikt;

      3 stagiair kapiteins, die momenteel een opleidingstraject volgen dat minimum 2 jaar              in beslag neemt;

      1 zonecommandant bij wie de beleidsdirectie rust op het ogenblik van een gemeentelijke of provinciale fase (Dir D1) en die dus geen operationele functie zal              opnemen;

        9 vrijwillige officieren die minimaal de graad van kapitein dragen waarvan

      3 op korte termijn de pensioengerechtigde leeftijd bereiken;

      1 kandidaat vrijwillig officier zou kunnen starten aan het opleidingstraject dat 6 jaar in beslag neemt.

 

Aangezien er momenteel in totaal 23 operationele beroepsofficieren in dienst zijn bij Brandweer Zone Rand en er 25 plaatsen voorzien zijn in het meerjarenbeleidsplan, staat op relatief korte termijn nog de invulling van 2 operationele beroepsplaatsen op de planning. Deze zouden potentieel via aanwerving kunnen ingevuld worden, waaruit volgt dat dit op niveau kapitein zal zijn.

 

Dit betekent dat van de 18 noodzakelijke plaatsen er nu:

        8 ingevuld zijn door beroepskrachten;

        3 na opleiding ingevuld zullen worden (begin 2022 + 5 jaar ervaring op te bouwen);

        2 na aanwerving en opleiding ingevuld zullen worden (begin 2023 + 5 jaar ervaring op te bouwen);

        1,5 ingevuld door vrijwillige operationele leden (equivalent van 9/6), maar binnen afzienbare tijd slechts 1 omwille van pensioen (6/6).

 

Er zijn dus minimaal 4 plaatsen die ingevuld moeten worden op het niveau van kapitein. Gelet de bevorderingsvoorwaarden en het aantal kandidaten dat hier potentieel kan aan voldoen, wordt voorgesteld om bij bevordering open te verklaren:

        3 plaatsen voor beroepskapitein

        6 plaatsen voor vrijwillig kapitein (= 1 VTE)

 

Door met een bevorderingsreserve te werken kan een pensionering in de toekomst sneller operationeel opgevangen kunnen worden.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

351/111-08 - Vergoedingen prestaties personeel HVZ

351/113-08 - Patronale bijdragen RSZPPO op vergoedingen personeel HVZ

 

Advies financiële dienst

Advies verleend.

 

Motivering

Loonschalen conform het KB van 19 april 2014 houdende de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de hulpverleningszones.

In de begroting van 2021 wordt rekening worden gehouden met de aanwerving van deze beroepsofficieren.

 

Besluit

 

Artikel 1

Zes vacatures voor vrijwillig kapitein worden open verklaard binnen Brandweer Zone Rand.

 

Artikel 2

Deze vacatures kunnen ingevuld worden via bevordering.

 

Artikel 3

De oproep tot kandidaten gebeurt via de opgelegde bekendmakingskanalen en bevat de opgelegde elementen, waaronder de van toepassing zijnde functiebeschrijvingen en de te vervullen voorwaarden.

 

Artikel 4

De selectie van kandidaten gebeurt zoals beschreven in het zonaal reglement. De geslaagde kandidaten via bevordering worden opgenomen in een bevorderingsreserve die twee jaar geldig is.

 

Artikel 5

De selectiecommissie wordt samengesteld zoals beschreven in het zonaal reglement.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

14Technische commissie - Samenstelling Technische Commissie

 

Beschrijving

 

Juridische gronden

        Artikelen 64 tot 66 Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid (hierna 'Wet civiele veiligheid').

 

Aanleiding

Door de implementatie van de nieuwe organisatiestructuur van Brandweer Zone Rand (hierna 'zone') is de samenstelling van de technische commissie gewijzigd.

 

De zoneraad stelt de samenstelling en de praktische organisatie van de technische commissie vast op voorstel van de zonecommandant.

 

Argumentatie

De technische commissie staat de zonecommandant bij voor het opstellen van het beleidsplan met inbegrip van de opstelling van het aankoopprogramma voor materieel (zoals bedoeld in  in artikel 23 en artikel 118 Wet civiele veiligheid). De technische commissie heeft bovendien een adviesbevoegdheid inzake de operationele organisatie van de zone, op verzoek van de organen van de zone.

 

De technische commissie bestaat onder meer uit de officieren verantwoordelijk voor de  posten van de zone, alsook uit de zonecommandant, die het voorzitterschap ervan verzekert.

 

Omwille van het belang van dit adviesorgaan en omwille van de noodzaak van een vertegenwoordiging vanuit elke post, stelt de zonecommandant voor om de technische commissie samen te stellen uit de twintig postcoördinatoren. Zij vertegenwoordigen de posten en alzo de stem van de manschappen uit elke post.

 

In september 2020 komt de nieuw samengestelde technische commissie voor de eerste keer samen om onder andere haar praktische werking te bespreken. Deze wordt nadien ook aan de zoneraad voorgelegd.

 

Financiële implicatie

 

Financiële informatie

Geen financiële impact.

 

Advies financiële dienst

Niet van toepassing.

 

Motivering

Niet van toepassing.

 

Besluit

 

Artikel 1

De zoneraad stelt op voorstel van de zonecommandant de samenstelling van de technische commissie vast.

 

Artikel 2

De technische commissie wordt samengesteld uit de twintig postcoördinatoren en de zonecommandant, die optreedt als voorzitter.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

15Secretariaat - Opleiding gebruik meeting.net door burgemeesters

 

De burgemeesters krijgen na de zitting een toelichting over het gebruik van meeting.mobile door Remmicom. Om deze vlot te laten verlopen zullen alle burgemeesters op voorhand een handleiding doorgestuurd krijgen, samen met een link om te toegang tot de applicatie mogelijk te maken.  Er wordt vriendelijk verzocht om het aanloggen (via eID of ItsMe) op voorhand te testen zodat we de toelichting zonder problemen kunnen aanvangen.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020
Overzicht punten

Zitting van 28 augustus 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

16Financiën - Facturatie aan inwoners na vorige storm - Toegevoegd punt aangebracht door Nathalie Mortelmans

 

Burgemeester Dieter Wouters vraagt om de volgende zoneraad stil te staan bij de storm en de facturatie aan inwoners.

 

Publicatiedatum: 28/09/2020